Beszállítók Ezzel a szuperszámítógéppel hivatalosan is autóipari beszállítóvá vált az Nvidia

Ezzel a szuperszámítógéppel hivatalosan is autóipari beszállítóvá vált az Nvidia

autopro.hu/Sz.K. | 2017.10.18 06:33

Ezzel a szuperszámítógéppel hivatalosan is autóipari beszállítóvá vált az Nvidia

A Drive PX Pegasus 320 trillió műveletet hajt végre másodpercenként. Elődje teljesítményének megtízszerezésével a gép a vállalat szerint megfelel az ötös szintű, azaz teljes mértékben autonóm járművek igényeinek.

Hirdetés

Az önvezető autózás egyik szűk keresztmetszetét jelentette az informatikai háttér - egészen eddig, hiszen az Nvidia az ilyen járművek IT-infrastruktúrájának minden eddiginél jobban megfelelő szuperszámítógépről rántotta le a leplet. A Drive PX-család legújabb tagja, a Pegasus az utazás során képes feldolgozni és értelmezni az emberi ésszel szinte felfoghatatlan adathalmazt, hiszen másodpercenként 320 trillió műveletet hajt végre.

- Hasonló teljesítmény eddig 20 ezer wattot fogyasztó szervertömbökkel volt lehetséges, míg a Drive PX Pegasus csupán 500 wattot használ – közölte az Nvidia vezérigazgatója, Jensen Huang a bemutatón. – Tulajdonképpen egy szuperszámítógépes adatközpontot helyezünk el a csomagtartóban.

Danny Shapiro, az Nvidia autóipari fejlesztéseinek első embere elmondta, hogy miután az első generációs platform piacra került, a vállalat rájött, még nagyobb teljesítményre van szükségük.

A sofőr nélküli taxikat fejlesztő 225 vállalat közül húsz használja az Nvidia Drive PX platformot. Hogy biztonságos legyen az emberi felügyelet nélküli mobilitás, az önjáró autóknak egy halom kamerára, lidarra, radarra és ultrahangos szenzorra van szükségük, amik hatalmas adatmennyiséget termelnek - akár egy terabájtot percenként.

Shapiro elmondta, hogy a Pegasus ezt az adatot a korábbinál kevesebb energiafelhasználással tárolja el.

Az Nvidia platformját olyan autógyártók, beszállítók és startupok használják, mint a Zoox, az Optimus Ride és a nuTonomy.

– A nuTonomy az önvezetés ötös szintjét [vagyis teljes mértékben autonóm járműveket] fejleszti. A Pegasus az a platform, amire szüksége lesz, hogy működtetni tudja ezeket a rendszereket – közölte Karl Iagnemma, a nuTonomy vezérigazgatója.

A Drive PX Pegasus 2018 második felétől lesz elérhető. Azok a vállalatok, melyek jelenleg a PX 2 platformot alapul véve fejlesztenek önvezető autókat, lehetőséget kapnak a minél gyorsabb és egyszerűbb verziófrissítésre – mondta Shapiro.

Kiemelt Partnereink