Beszállítók Emlékezetes interjúk: Így vált Közép-Európa meghatározó beszállítójává a kiskunfélegyházi Kunplast

Emlékezetes interjúk: Így vált Közép-Európa meghatározó beszállítójává a kiskunfélegyházi Kunplast

autopro.hu/P.M. | 2017.12.29 12:32

Emlékezetes interjúk: Így vált Közép-Európa meghatározó beszállítójává a kiskunfélegyházi Kunplast

Alter Róbertné szerint ha van a sikernek titka, az egyetlen dologban rejlik: a jó csapatban. A siker pedig számszerűsíthető: március elején jelentette be a műanyag-feldolgozással, fémmegmunkálással és szerszámgyártással foglalkozó Kunplast, hogy közel 1,4 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházást hajt végre kiskunfélegyházi üzemében.

Hirdetés

– 1973-ban, első munkahelyemen rögtön komoly feladatot kaptam. A Hungária Műanyagipari Vállalat új üzemet épített, ennek vezetésével bíztak meg. A 120 fős cégnél mindent megtanultam, amit az iskolapadban nem lehetett elsajátítani. Amikor a céget eladták a BRG-nek, átéltem, milyen keserű az, ha az ember munkát keres. Végül mégis ott kaptam lehetőséget. Itt vezető technológusként, majd humánpolitikai főosztályvezetőként dolgoztam. A rendszerváltás együtt járt az orosz piac megszűnésével, emiatt a BRG egy pillanat alatt összeomlott. Ismét munka után kellett néznem. Két helyre pályáztam. S bár a Honvéd Kórház is elfogadta jelentkezésemet, a Kunplastnak fél órával hamarabb már elígérkeztem. Kezdetben a cég gazdasági igazgatója voltam, majd vezérigazgató lettem. A társaság tulajdonosi struktúrájának újbóli változása után, 2000 óta ismét a cég első embere vagyok. Büszke vagyok arra, hogy bármilyen nehéz időszak is van mögöttünk, a Kunplast-Karsai Zrt. töretlenül fejlődött, mindig nyereséges évet zárt.

Karizmatikus, határozott személyiségét nehezen fogadták eleinte, nem is igazán szerették a dolgozók: Vasladynek hívták a háta mögött. A kemény, határozott vezetőt látták benne, aki követel, és csak az elvégzett munkát, a cég eredményességéhez való hozzájárulást ismeri el. Az sem volt elhanyagolható tény, hogy a férfivezetők közé bekerült egy nő.

– Szerencsére nem kellet sokat várnom, hogy a Vaslady átalakuljon Klárikává, és a férfi munkatársak is elismerjék szakmai felkészültségemet – emlékezett vissza Alter Róbertné. – Büszke vagyok a csapatra. Szigorú elvárásokat támasztok, de tudom, hogy ezen elvárásoknak nekem hatványozottan kell megfelelnem. Az adott szó mindig betartandó, mert a bizalom elvesztése – akár a munkatársaké, akár az üzleti partnereké – a vállalkozás bukásához vezethet.

A legerősebb profiljuk a hőre lágyuló műanyagfeldolgozó ágazat, mely elsősorban az autóipar és az elektromos ipar igényeit elégíti ki. Ennek megfelelően jelentős mennyiségben dolgoznak fel műszaki műanyagokat. Ezek mellett természetesen PP, és PE anyagokból is gyártanak alacsonyabb mechanikai követelményekkel bíró alkatrészekhez termékeket. Számos gépjárműtípusba készítenek olajnívó pálcákat, belsőtéri burkoló elemeket, személygépkocsikhoz fröccsöntött lökhárító szerelvényt, szerelt kábelcsatlakozó EJB boxot, gyújtótekercs alkatrészeket, belsőtéri megvilágításhoz alkatrészeket, kamion légrugókat, kamion levegő csatornát, hamuzót és így tovább. Hőre lágyuló termékeikkel Tier1 és Tier2 beszállítói többek között a Magyar Suzukinak – számos belsőrész és egyéb alkatrészek révén –, és Tier 1 beszállítói a Volkswagennek.

Hogy hogyan kívánja megkétszerezni az árbevételt 2025-re a vállalat, azt a korábbi cikkünkre kattintva olvashatja el.

Kiemelt Partnereink