Beszállítók Elmaradt visszahívás: már a gyerekülésekben sem bízhatunk

Elmaradt visszahívás: már a gyerekülésekben sem bízhatunk

autopro.hu/Sz.K. | 2018.08.06 06:00

Elmaradt visszahívás: már a gyerekülésekben sem bízhatunk

Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság (NHTSA) nyomozást indított, mivel egy autóba való gyermeküléseket gyártó vállalat nem hívta vissza azonnal termékeit, mikor kiderült azok hibája.

Hirdetés

A Diono, vagy korábbi ismert neve szerint, a Sunshine Kids Juvenile ellen a hatóság azonnal nyomozást indított. A Diono talán elfelejtette időben jelenteni a problémát, áll az NHTSA közleményében. A szövetségi szabályozások szerint, ha egy gyártót biztonsági problémáról értesítik, öt munkanapon belül informálnia kell róla az NHTSA-t, hogy visszahívásokat indít, vagy szembenéz a perekkel.

Az akcióban közel 520 ezer gyermek biztonsági ülés érintett. Ezek egy esetleges ütközés során nem biztos, hogy megfelelően meg tudják védeni utasukat.

Az NHTSA közlése szerint már tavaly júniusban kiderült, hogy probléma lehet a Diono termékeivel, a vállalat belsős töréstesztjei legalábbis ezt mutatták. Ennek ellenére az NHTSA-t nem tájékoztatták a problémáról, vagy a visszahívás szükségességéről szeptemberig.

Egy Diono szóvivője szerint a vállalat nem tart attól, hogy a visszahívandó ülések sérülést okoztak volna.

A probléma az, hogy ha a gyermek csak az ágyéki övet használja, a felsőket nem, nagyobb eséllyel sérülhet meg a balesetben, továbbá a 30 kilogramm feletti gyerekek könnyebben nekicsapódhatnak az autó karosszériának egy ütközés esetén.

A visszahívott modellek a Radian R100, a Radian 120, a Radian RXT, az Olympia, a Pacifica és a Rainier.

Kiemelt Partnereink