Beszállítók Elektromos autókhoz fejleszt gumikat a Michelin

Elektromos autókhoz fejleszt gumikat a Michelin

autopro.hu/D.Á. | 2022.06.21 14:19

Elektromos autókhoz fejleszt gumikat a Michelin

Hyundai Ioniq 5 | Fotó: Hyundai Media Center

A Hyundai Csoport és a Michelin közösen fejleszti az elektromos autók abroncsainak következő generációját. A projekt annak a megállapodásnak a folytatása, amelyet 2017-ben kötött a két vállalat az elektromos Hyundai Ioniq 5 gumijainak kifejlesztésére.

Hirdetés

A Michelinnek van már némi tapasztalata az elektromos autókhoz optimalizált gumiabroncsokkal – 2021-ben piacra dobták az e.Primacy nyári abroncsot. A Hyundai-jal kötött mostani megállapodás három évre szól. A koreai autógyártónak fontos célkitűzése, hogy a kifejlesztett abroncsok tömegének 50 százalékát környezetbarát anyagok tegyék ki. A gumik tulajdonságainak a jövő elektromos autóihoz kell igazodniuk, és lehetővé kell tenni velük a fejlett önvezetéshez párosuló valós idejű gumiabroncs-monitorozást.

Az elektromosautó-specifikus tulajdonságok például a gumik zajcsillapítása. Belső égésű motor és annak zajhatásai hiányában az elektromos autókban minden más menetzaj zavaróbb, ezért a főleg nagy sebességeknél jelentkező gördülési zajt csillapítani kell. A felek gumikopási, terhelési, hőmérsékleti, nyomásra és gördülési ellenállásra vonatkozó adatokat kívánnak gyűjteni.

Újabb három év

A Hyundai alelnöke és karosszériafejlesztésért felelős vezetője, Kim Bong-soo sokat vár a megújított együttműködéstől. Szerinte a Hyundai mobilitási technológiáinak és a Michelin szakértelmének párosításával biztosan képesek lesznek áttörő innovációkat bevezetni a gumiabroncsok terén. Georges Levy, a Michelin alelnöke elmondta, az elmúlt öt év közös munkája hozzájárult a Hyundai Ioniq 5 sikeres bemutatásához, és örül, hogy három évvel meghosszabbítják az együttműködést a biztonságosabb és tisztább mobilitás elérése érdekében — áll az electrive.com cikkében.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink