Beszállítók Eladja kormánymű-üzletágát a ZF

Eladja kormánymű-üzletágát a ZF

Biró Csongor | 2014.09.09 10:05

Eladja kormánymű-üzletágát a ZF

A Magyarországon több gyártóbázison is termelő ZF Friedrichshafen AG sajtóhírek szerint eladja kormánymű-üzetágát annak érdekében, hogy a trösztellenes hivatalok ne akadályozzák meg az amerikai TRW beszállító felvásárlását.

Hirdetés

A Makláron pénteken átadott ZF Lenksysteme gyár hamarosan új tulajdonost kaphat, így a jelenleg a ZF és a Bosch 50-50 százalékos tulajdonában lévő vállalkozás teljes egészében a Bosché lehet. A német ZF Lenksysteme GmbH tavalyi éves bevétele 4,11 milliárd euró (5,5 milliárd dollár) volt. A ZF nem marad kormányművek nélkül, hisz a TRW szintén foglalkozik elektromos szervokormányokkal is, ezzel foglalkozó üzletága tavaly 2,7 milliárd bevételt ért el, 15,5 százalékkal részesedve a csoport összesített bevételéből.

Kormánymű Maklárról

A ZF már hónapok óta tárgyalásban van az elektromos hajtásláncokat, biztonsági rendszereket (fékeket, légzsákokat) is fejlesztő, illetve gyártó TRW megvásárlásáról, amelyért 12 milliárd dollárt fizetne. Ha az üzletet nyélbe ütik, a világ második legnagyobb autóipari beszállítója jön létre, együttes bevételük meghaladja majd a 40 milliárd dollárt.

A Reuters által megszellőztetett információkat sem a ZF, sem a TRW, sem a Bosch nem kommentálta. A ZF és a Bosch közös kormánymű-üzletága 1999-ben jött létre, 18 helyszínen, nyolc országban - köztük Magyarországon Egerben és Makláron - több mint 13 ezer dolgozót foglalkoztatnak.

Kiemelt Partnereink