Beszállítók Egyre több Ipar 4.0-ás mérőgépet kínál a GGW Gruber

Egyre több Ipar 4.0-ás mérőgépet kínál a GGW Gruber

Pörge Béla | 2021.12.03 07:22

Egyre több Ipar 4.0-ás mérőgépet kínál a GGW Gruber

Timár Gergő (jobbra) a GGW Gruber Hungary cégvezetője | Fotó: GGW Gruber

Interjú Timár Gergővel, a GGW Gruber Hungary cégvezetőjével a vállalat legfrissebb termékeiről, Ipar 4.0-ás fejlesztéseiről és arról, hogyan vészelte át a GGW Gruber a koronavírus-járványt.

Hirdetés

Hogyan érinti a céget a koronavírus-járvány és az alkatrészhiány?

A normál termékek esetében tudjuk tartani a szállítási időket, de vannak bizonyos speciális termékeink, ahol némi késésre kell számítani a chiphiány miatt. A koronavírus-járvány alatt mi végig tudtunk dolgozni leállások nélkül. Nem volt könnyű, de – fogalmazzunk úgy - átcsúsztunk rajta. Várjuk, hogy ismét fellendüljön a piac!

Forgalmuk mekkora részét teszi ki a járműipar?

Korábban nagyon magas százalékban az autóiparból érkeztek az ügyfeleink, mostanra egy kicsit vegyesebb a kép. Szinte minden iparágban képviseltetjük magunkat, a százalékos megoszlás pedig változatos. Tulajdonképpen ez is a járvány hatása, egyfajta láncreakció: ahogyan az autóipar szinte megállt, kénytelenek voltunk új piacok felé nyitni – amik közben ráadásul egyre inkább erősödtek.

Milyen új termékei vannak a GGW Gruber Hungary Kft-nek?

A 3D-s mérőgépek bevonása a gyártási műveletekbe az, ami a legújabb fejlesztéseinket jelenti. Korábban csak mérőszobákban tudták használni az ilyen mérőeszközöket, most azonban már a gyártási folyamatok során is lehet automatizáltan alkalmazni ezeket a gépeket, azaz a termelés közben lehet mérni a termékeket. Ez lehetővé teszi az azonnali beavatkozást, amennyiben szükséges.

Kiemelném még az optikai tengelymérő gépünket. Ha olyan feladattal szembesül a gép, amit nem tud megmérni a kamerarendszerrel, akkor egy kar segítségével tapintással vizsgálja meg az adott tárgyat. Korábban ehhez a művelethez két gépre volt szükség: ha az optikai mérés nem volt elegendő, akkor egy koordináta mérőgéppel is meg kellett vizsgálni az adott terméket, ehhez külön programot kellett írni. Így viszont egy géppel, optikailag és tapintással is tudunk mérni.

Fotó: GGW Gruber

A harmadik innovációnk az emberi hibák minimalizálását szolgálja. Az IoT-os mérőeszközeink egyből továbbítják a mérés eredményeit egy távoli eszközbe – legyen az számítógép, tablet vagy okostelefon -, így nincs szükség az olyan kézi módszerekre, mint amikor például egy füzetbe írták fel, vagy táblázatba gépelték be az emberek a méréssel kapott számokat. Ez kiküszöböli az emberi hibákat a mérési folyamat során.

A termékpalettán ezek szerint már megjelentek az Ipar 4.0-ás termékek, de mennyire Ipar 4.0-ás maga a vállalat?

Egyértelmű az irány a digitalizáció felé, azonban ott még nem tartunk, hogy csak digitalizált, IoT-os gépeket forgalmazzunk. Egyrészt vannak olyan vállalatok, amelyek még nem is igénylik ezt, és inkább analóg gépeket rendelnek, másrészt az ipari tanulók számára fontos, hogy elsajátítsák a korábbi technológiai megoldásokat – mi az ehhez szükséges demonstrációs eszközöket is tudjuk biztosítani.

Az átállás lassan megy, nem olyan gyorsan, ahogyan azt néha elképzelik, a tendencia viszont egyértelműen a digitalizáció felé mutat.

Milyen beruházásokat terveznek?

Alapvetően a bemutatótermeink bővítésében gondolkozunk, hogy minél több mérőeszközt tudjunk bemutatni. Bizonyos termékekből – főleg a legkedveltebbekből – próbálunk raktárkészletet fenntartani, hogy gyorsan tudjuk kiszolgálni a vevőinket.

Mennyi embert foglalkoztatnak Magyarországon?

A magyar és az osztrák iroda egymást segíti. Magyarországon öt, Ausztriában körülbelül húsz fővel dolgozunk. A két részleg szoros együttműködésben dolgozik, például technikusokat is tudunk küldeni egymásnak, főleg a határhoz közeli településekre.

Ez komoly rugalmasságot biztosít számunkra, amire nagyon büszkék vagyunk!

Tetszett ez a cikk? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink