Beszállítók Egyedülálló K+F központot épít a Northvolt

Egyedülálló K+F központot épít a Northvolt

autopro.hu/V.M. | 2021.10.22 11:22

Egyedülálló K+F központot épít a Northvolt

A Northvolt Västerås városa mellett található fejlesztőközpontja ma | Fotó: Northvolt

A Volkswagennel is együttműködő Northvolt akkumulátortechnológiai vállalat bejelentette, hogy a svédországi Västerås városában lévő kutatás-fejlesztési központjának tevékenységi körét kiterjeszti, hogy a világon egyedülálló módon az a lítiumion akkumulátorok teljes életciklusát lefedje.

Hirdetés

A 750 millió dollárból megvalósuló fejlesztéssel a központ az aktív anyagoktól kezdődően a celladizájnon keresztül az újrahasznosításig le fogja fedni az akkumulátor-fejlesztési területeket.

A svédországi K+F központ területén már jelenleg is működik egy pilot akkumulátor-újrahasznosító üzem, ami később a helyszíni tesztüzemi gyártást láthatja el visszaforgatott nyersanyaggal.

A most bejelentett bővítés részét képző első létesítmény, egy új fejlesztő központ építése már jelenleg is zajlik. Itt többek között akkumulátorok új alapanyagait fogják kutatni. Ugyancsak kivitelezés alatt van már egy új, 15 ezer négyzetméteres iroda, amivel az egész telephelyen dolgozók száma négyszázról mintegy ezerre nőhet majd.

Külön-külön nem megy

Yasuo Anno, a Northvolt fejlesztési vezetője a beruházás kapcsán elmondta, hogy a különböző akkumulátortechnológiai fejlesztések – mint a cella- és gyártástervezés, vagy az újrahasznosítás – nem tudnak egymástól elszigetelten zajlani. „Azáltal, hogy a kirakós miden darabját egy központba vonjuk össze, egyedülálló pozícióban leszünk” – fogalmazott.

A svéd Northvolt jelenleg a Volkswagennel közösen épít egy akkumulátorcella-gyárat, továbbá közös projektekben vesz részt többek között a BMW-vel és a Volvo Cars-szal is.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink