Beszállítók E-mobilitási beruházást visz a Jászságba a thyssenkrupp

E-mobilitási beruházást visz a Jászságba a thyssenkrupp

autopro.hu | 2023.10.06 04:16

E-mobilitási beruházást visz a Jászságba a thyssenkrupp

Dr. Karsten Kroos, a thyssenkrupp Automotive Technology vezérigazgatója a jászfényszarui üzemben | Fotó: thyssenkrupp

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a német thyssenkrupp jászfényszarui gyárkomplexumának bővítése. A telephelyen két gyár található: az egyikben elektromechanikus kormányrendszereket, a másikban motorkomponenseket gyártanak nemzetközi autóipari vevők számára. Ez utóbbi üzem bővül 23 milliárd forintból elektromos motorok rotorjainak gyártásával. A kapacitásbővítő beruházás révén 8.200 négyzetméterrel növekszik a jászfényszarui gyár területe.

Hirdetés

Az üzem jelenlegi termelési tevékenységét a folyamatban lévő építési munkálatok, illetve az új termékhez telepítendő új berendezések nem befolyásolják. Az építési munkálatok befejezése 2024 első negyedévében, a gyártás elindulása 2024 harmadik negyedévében várható.

A thyssenkrupp az elmúlt években is sokat fektetett kutatásba és fejlesztésbe. Ennek keretében többek között a belső égésű motorok hagyományos szelepvezérlő rendszereiből kiindulva mintegy tíz évvel ezelőtt fogott elektromos hajtásláncok számára alkalmas új termékek fejlesztésébe és indusztrializálásába. Ma már sikeresen szállít rotorokat ismert autópiaci szereplőknek. A jászfényszarui üzembővítéssel a thyssenkrupp rotorgyártási kapacitása évi több mint kétmillió darabra nő. A komponensek túlnyomó részét német prémium autógyártóknak szállítják majd.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy elértük ezt az újabb jelentős mérföldkövet. A jászfényszarui rotorgyártás 110 új munkahelyet teremt, és megfelel az autóipar jövőbeni igényeinek. Elkötelezettséggel, rugalmassággal és kreativitással a nehéz helyzetekben is megtaláljuk a jó megoldást. A thyssenkrupp hosszú távon tervez Magyarországon, ezért tovább folytatja fejlesztéseit az országban” - emelte ki Marc de Bastos Eckstein, a thyssenkrupp Components Technology Hungary ügyvezetője.

A bővítés bejelentését követően miniszterelnöki előterjesztés alapján Novák Katalin köztársasági elnök a magyar–német gazdasági együttműködés további elmélyítéséhez hozzájáruló, a magyar járműipar utóbbi években tapasztalható dinamikus fejlődését elősegítő sikeres vezetői munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adományozta Marc de Bastos Eckstein részére, amelyet Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese adott át.

Több évtizedes sikertörténet

A thyssenkrupp sikertörténete 1999-ben kezdődött Magyarországon, amikor magyar mérnökök és a thyssenkrupp közösen új, elektromechanikus kormányrendszerek fejlesztésébe fogtak. A vállalat mára bekerült a 100 legnagyobb hazai foglalkoztató és a legkedveltebb munkahelyek közé is, és ott van az első 50 exportbevételt produkáló hazai vállalat között. 2015-től kezdődően a thyssenkrupp összességében több mint 150 milliárd forint beruházást hajtott végre Magyarországon.

A vállalat hazánkban K+F tevékenységgel, gyártással és összeszereléssel is foglalkozik: Budapesten működik a vállalat közel ezer mérnököt foglalkoztató elektromos és elektronikai kompetenciaközpontja, amely a veszprémi, szegedi és győri autóipari mérnöki szolgáltató-központokkal közösen dolgozik a jövő kormányrendszerein. Debrecenben stabilizátorokat és rugókat készít a thyssenkrupp, míg Győrben futómű-összeszerelő üzemet, valamint egy Steel Service Center-t is működtet. A vállalatnak jelenleg több mint 3200 munkatársa van Magyarországon.

A thyssenkrupp már megkezdte a jászfényszarui új üzemrészbe az új munkatársak felvételét.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink