Beszállítók Denso: a szakma itt kezdődik

Denso: a szakma itt kezdődik

2016.10.17 06:30

Denso: a szakma itt kezdődik

A székesfehérvári DENSO Gyártó Magyarország Kft.-nél nagy súlyt fektetnek arra, hogy a jövő szakembereinek gyakorlati képzésébe is bekapcsolódjanak. A vállalatnál negyedik éve zajlik duális szakképzés, illetve mérnök gyakornoki program a minőségügyi és folyamatmérnökségi területeken. Csakúgy, ahogyan a termékeit illetően, a képzési rendszer fejlesztésére is elkötelezett a cég, így terveik szerint a 2017/18-as tanévtől kezdődően a felsőoktatási duális képzés aktív szereplője is lesz a székesfehérvári multi.

Hirdetés

A duális szakképzés keretében jelenleg 23 tanuló folytatja évközi gyakorlatát a DENSO-nál, elektronikai technikus, villanyszerelő, gépi forgácsoló, szerszámkészítő és mechatronikai technikus szakmákban, mely szakmákra természetesen akkreditációval is rendelkezik a cég. A szakmunkástanulók képzése egyrészt a modern, jól felszerelt oktatóközpontban, másrészt pedig a szakmai területvezetők bevonásával, a karbantartási területeken zajlik. A duális szakképzés keretében a DENSO-nál tanult a 2016-os Szakma kiváló tanulója verseny harmadik helyezettje is. A szerszámkészítő tanuló, Kéri Tamás idén tavasszal megszerezte szakmai végzettségét és pályafutását a vállalat munkavállalójaként folytatja öntőszerszám karbantartóként.

– Nagyon örülök, hogy a duális szakképzés keretében lehetőségem nyílt a DENSO-nál töltenem a gyakorlati időmet. Amellett, hogy az iskolában elméletben megtanultakat elsajátíthattam a gyakorlatban is, nagyon sok olyan technológiával találkoztam, illetve olyan gyakorlati tapasztalatokat szereztem, melyekre az iskolában nem lett volna lehetőségem. A gyakorlati időm első napjától kezdve csapattagként tekintettek rám az oktatóim, kollégáim, nem csak tanítottak, de bevontak a napi munkába is, aminek köszönhetően a csapat teljes értékű tagjának érezhettem magam már az első napoktól kezdve – mondja a fiatal szakember.

A diákok tanítása, felkészítése sok energiát igényel, hiszen a fiatalokkal nem csak a vállalat főállású oktatói, hanem más szakterületek munkatársai is foglalkoznak, természetesen a napi feladataik mellett. Ennek ellenére úgy gondolják, hogy a befektetett energia megtérül.

– A duális szakképzésből kikerülő fiatalok olyan naprakész szakmai tudással és kompetenciákkal rendelkeznek, melyek a munkaerőpiacon nagyon versenyképessé teszik őket. Ennek ellenére vagy talán pont ezért, mi a DENSO-nál mindig úgy foglalkozunk a diákokkal, hogy érezzék azt is, hogy munkatársként is számítunk rájuk. Úgy gondolom, hogy a beléjük fektetett energia sokszorosan megtérül, hiszen a munkába álláskor olyan szakmai tudással rendelkeznek, amit egyébként hosszú évekig tartana elsajátítani – mondja László Tibor, a DENSO karbantartó szakembere, aki a Szakma kiváló tanulója versenyre készítette fel Tamást.

A DENSO Gyártó Magyarország Kft-ről: A DENSo Gyártó Magyarország Kft. a székesfehérvári régió egyik legnagyobb foglalkoztatója. Több mint 5.000 munkatársat foglalkoztató üzemében az autóipar számára gyárt üzemanyag-ellátó rendszerelemeket (adagolószivattyú, nyomócső, befecskendező), valamint rendszervezérlő egységeket. Vevői között olyan neves autó- és járműgyárak szerepelnek, mint például a General Motors, a Volvo, a Suzuki, a Perkins, a Nissan és a John Deere.

A mérnök gyakornoki program keretében gépészmérnökök gyakorlati képzését végzi a cég, így a jövő szakemberei nem csak elméletben láthatják azt, hogy hogyan zajlik a mérnöki munka egy nagyvállalatnál. A gyakornokoknak nem csak a szakmai tudás elsajátítására van lehetőségük, de önálló feladatok, projektek keretében bizonyíthatják rátermettségüket is. A mérnök gyakornoki program több korábbi résztvevője is munkavállalóként csatlakozott a DENSO-hoz diplomája megszerzése után, így ez a program is egy fontos szakember utánpótlási forrásává vált a vállalatnak. Demeter Dániel most folyamatmérnökként dolgozik abban a mérnöki csapatban, akik a dízel üzemanyag szivattyú termelésének mérnöki támogatásával foglalkoznak. Ő volt az egyike azoknak az akkor még egyetemi hallgatóknak, akik a gyakornoki program első csoportjával kezdtek a cégnél.

– A DENSO-ban már gyakornokként is a legkiválóbb szakemberekkel dolgozhattam együtt, akik egy profi, minden segítséget megadó szakmai hátteret biztosítottak számomra. A DENSO nagy előnyének azt tartom, hogy a mérnökök a termelési folyamat egészére rálátnak, nem csak a feladatok töredékével vagy részfolyamatokkal foglalkoznak. Ez olyan képességeket és műszaki látásmódot ad az embernek, ami jó alapot biztosíthat egy sikeres mérnöki karrierhez.

Szeretnél egy dinamikusan fejlődő nemzetközi vállalatnál dolgozni?
Csatlakozz csapatunkhoz!
DENSO Gyártó Magyarország Kft., 8000 Székesfehérvár, Holland fasor 14.

(x)

Kiemelt Partnereink