Beszállítók Chiptesztelő központot nyitott a Bosch

Chiptesztelő központot nyitott a Bosch

autopro.hu/S.A. | 2023.08.01 16:17

Chiptesztelő központot nyitott a Bosch

Fotó: Bosch Media Service

Továbbra is magas a globális kereslet a chipek iránt az autóiparban és a fogyasztási cikkek szektorában, a Bosch ezért folytatja félvezető üzletágának bővítését. A cég most egy új, chipek és érzékelők tesztelésére szánt központját nyitotta meg a malajziai Pinang államban. A beruházás mintegy 65 millió euróból valósult meg, a vállalat a következő évtized közepéig pedig további 285 millió eurónyi beruházást tervez a helyszínen.

Hirdetés

„Új pinangi félvezető-tesztközpontunkkal növeljük a globális gyártási hálózatunk kapacitását, hogy kielégítsük a chipek és érzékelők iránti folyamatosan magas keresletet” – mondta Dr. Stefan Hartung, a Bosch igazgatótanácsának elnöke. „A félvezetők döntő tényezőt jelentenek a Bosch minden üzletága számára, és ennek az üzletágnak a bővítése stratégiailag nagyon fontos.”

A Bosch-nak összesen mintegy 100 ezer négyzetméternyi földterülete áll rendelkezésre Pinangban. Az új tesztközpont jelenleg több mint 18 ezer négyzetméteren terül el, tisztatermekkel, irodaterületekkel, valamint minőségbiztosítási és gyártási laboratóriumokkal. A következő évtized közepére akár 400 fő is dolgozhat majd itt. Az új gyárral és összesen 4200 munkatárssal a pinangi a Bosch legnagyobb telephelye Délkelet-Ázsiában.

Félvezetőipari központ

A félvezetőgyártás alapvetően két részre osztható: frontend gyártásra és backend gyártásra. Az utóbbi számára Malajzia fontos csomópont a globális félvezető-ellátásiláncban. A becslések szerint az országban koncentrálódik a globális backend-gyártás mintegy 13 százaléka. A hivatalos adatok szerint az elmúlt években Pinang termelte a félvezetőkből származó globális bevételek több mint 5 százalékát.

„Az új pinangi tesztközpont közelebb hozza gyártási hálózatunkat a félvezetőgyártás értékláncának felsőbb szakaszát kiszolgáló vállalatokhoz, valamint az ügyfelekhez ezen a fontos ázsiai piacon. Ez lerövidíti a szállítási időket és az útvonalakat, és javítja versenyképességünket” – mondta el Dr. Markus Heyn, a Bosch igazgatótanácsának tagja és a mobilitási üzletágának elnöke.

Délkelet-Ázsia egyik legkorszerűbb tesztközpontja

A frontend az, ahol a tényleges áramköröket rögzítik és mintázzák az ostyákon, a Bosch-nál például ezt a munkát jelenleg a reutlingeni és drezdai lapkagyárak tisztatermeiben végzik. A backend az, ahol az egyes chipeket leválasztják az ostyákról, összeállítják és tesztelik.

A Bosch jelenleg a félvezetői végső tesztelésének nagy részét a németországi Reutlingenben, a kínai Szucsouban és a magyarországi Hatvanban végzi. Ezekhez a helyszínekhez csatlakozik most az új pinangi tesztközpont. A teljesen összekapcsolt üzem Délkelet-Ázsia egyik legfejlettebb félvezető-tesztközpontja. Itt a Bosch azonnal megkezdi azon félvezetők tesztelését, amelyeket a cég többek között a drezdai frontendjén gyárt. „Új pinangi tesztközpontunk teszi teljessé belső folyamatláncunkat, különösen a Drezdában gyártott félvezetők esetében” – mondta el Heyn.

Folytatja befektetéseit a chipgyártásban a Bosch

A Bosch globális növekedési stratégiát követ félvezető üzletágával. A következő három évben a cég mintegy 3 milliárd eurót tervez befektetni drezdai és reutlingeni központjaiba, mind saját forrásaira, mind a kapcsolódó európai IPCEI finanszírozási program támogatására támaszkodva. A kaliforniai roseville-i székhelyű TSI Semiconductors egy részének felvásárlását követően, amely várhatóan még az év vége előtt megtörténik, a Bosch további 1,4 milliárd eurót tervez befektetni a gyár átállításába a szilícium-karbid félvezetők legújabb gyártási folyamatának támogatása érdekében.

A Bosch termékeivel 1898 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára jelentős cégcsoport lett. Hazánkban a Bosch Csoport nyolc önálló vállalat szoros stratégiai együttműködéseként Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink