Beszállítók Bryn Kahrl: az igényes megoldásokra mindig van kereslet

Bryn Kahrl: az igényes megoldásokra mindig van kereslet

Gégény István | 2013.08.22 08:06

Bryn Kahrl: az igényes megoldásokra mindig van kereslet

Harminc autómárka száz modelljéhez készít bőr autóbelsőket az Eagle Ottawa. Idén kibővülő szolnoki gyárukban akár 1000 főt is foglalkoztathatnak, ami több mint jelentős adat ahhoz képest, hogy 4000 alkalmazottjuk van világszerte. A magyar leányvállalat egy éve hazánkba települt amerikai ügyvezetőjével beszélgettünk.

Hirdetés
Bryn Kahrl vezérigazgató

– Amint korábban megírtuk, ideérkezésünk során pedig magunk is láthattuk, nagy munkában vannak. Hogy haladnak a gyárbővítéssel?
– Jó ütemben halad új gyáregységünk építése. Ennek köszönhetően 5500 négyzetméterrel növekszik a gyár területe, közel 60 százalékkal bővülnek kapacitásaink. Maga a fejlesztés tavaly vette kezdetét a tervezéssel, idén tavasszal tettük le Varga Mihály miniszter úrral közösen az alapkövet, s várhatóan év végére el is készül a beruházás.

– A globális gazdasági válság a járműipart sem kímélte. Ennek fényében némileg meglepő, hogy egy prémium kiegészítőket gyártó vállalkozás ilyen bátran növeli kapacitásait.
– Azt tapasztaljuk, hogy az emberek inkább kisebb autókat vesznek, de a minőségből nem engednek. A megrendeléseink növekedése azt mutatja, hogy az igényes megoldásokra mindig van kereslet. Épp azért kell növelnünk a gyár területét, mert a jelenlegi lehetőségeinkkel már nem tudjuk kielégíteni a fokozódó számú igényeket.

– Milyen funkciók kerülnek az új falak közé?
– A gyártókapacitás növelése mellett kutatás-fejlesztési részlegünk is tágasabb helyet igényel, itt, Szolnokon található ugyanis az Eagle Ottawa európai fejlesztési központja.

– Milyen kutatás-fejlesztési tevékenységet feltételez a bőr autóbelsők területe?
– Különösen innovatív területről beszélünk. Gondoljunk csak arra a tendenciára, hogy a minél alacsonyabb fogyasztás érdekében kiemelt törekvéssé vált a járművek súlycsökkentése, ami minden apró részletre, így a kárpitozásra is kiterjed! Az a kihívás tehát, hogy miként tudunk könnyebb ülés-, ajtó-, műszerfal-, kormánybevonatot készíteni úgy, hogy közben nem engedünk a minőségből. Kutató-fejlesztő csapatunk olyan megoldásokon dolgozik, amelyek mondjuk 2017 környékén jelennek majd meg a szériajárművekben. Ugyancsak fontos törekvés, hogy minél több újrahasznosítható anyagot használjunk, ezzel is védve környezetünket. Legalább 2-3 évvel előbbre kell járnunk a mai trendeknél.

– Honnan érkeznek az alapanyagok?
– Két forrásból szerezzük be a minőségi marhabőrt. Dél-Amerikából, konkrétan Brazíliából, Európán belül pedig Spanyolországból hozzuk a bőröket.

– 2005-ben az Eagle Ottawa volt az első fecske – avagy sas – az akkor újonnan alapított szolnoki ipari parkban. Miért éppen Magyarországra esett a választása az észak-amerikai vállalatcsoportnak?
– Amikor helyet kerestünk az új évezred kezdetén, nagyon sok segítséget kaptunk a letelepedéshez a helyi önkormányzattól. Ráadásul a magyarok körében könnyű megtalálni a kivételesen jól képzett szakembereket. Akár mérnökökről, akár a gyártási folyamatban közvetlenül részt vevő kollégákról legyen szó, nagyon elégedettek vagyunk a magyarok képességeivel. Az általunk készített termékek a BMW, Mercedes, Toyota, Renault, Ford, Kia modellekbe kerülnek, így magasan van a mérce, de meg is tudunk felelni az elvárásoknak.

Az Eagle Ottawa Hungary szolnoki bőrgyára
Képes körséta az Eagle Ottawa Hungary szolnoki gyárában

– Ön egy éve költözött a tengerentúlról hazánkba. Milyenek a benyomásai, mit gondol a hazai gazdasági környezetről?
– Személyes oldalról elmondhatom, nagyon jól érzem magam itt a családommal. Bár rövid ideje élek Magyarországon, biztos vagyok benne, hogy azok a barátságok, amelyeket itt kötök, egy életen át elkísérnek majd. Szakmai oldalról egyértelműen látható az a fejlődési lehetőség, ami a magyar járműipar előtt áll. Ez sok szempontból ideális ország az ilyen jellegű befektetésekhez, fejlesztésekhez. Ugyanakkor hozzá kell tennem, nem látom még át teljesen a területet, mivel egyelőre nemigen beszélek magyarul, így csak a legfontosabb információk jutnak el hozzám, amikhez angolul is hozzáférek.

Beszélgetésünket követően Bryn Kahrl vezérigazgató körbekalauzolt az Eagle Ottawa Hungary szolnoki gyárában. A bejárásról készült képes beszámolónk itt olvasható.

Az Eagle Ottawa a vezető autóipari bőrgyártó cégek között van a világon. Gazdag történelme jóval a gépkocsi feltalálása előtt, 1865-ben kezdődött Whitehall-ban (USA, Michigan). A csaknem másfél évszázados bőrgyártó tradíción alapul a cég jelenlegi sikere is: a folyamatos újítások, a másokéval össze nem hasonlítható vállalati kultúra és a divatteremtő formatervezés végigkísérik az Eagle Ottawa 150 éves történetét. Ma a világ útjain futó, bőr belsővel rendelkező autók közül minden ötödikben az Eagle Ottawa által gyártott bőralkatrészek találhatók.

Kiemelt Partnereink