Beszállítók Bővíti félvezetőalkatrész-gyártását a Bosch

Bővíti félvezetőalkatrész-gyártását a Bosch

MTI/autopro.hu | 2022.03.03 10:17

Bővíti félvezetőalkatrész-gyártását a Bosch

Szilícium-karbidból készült teljesítmény-félvezetők a Boschtól | Fotó: Bosch

A chipválságra való tekintettel a Bosch technológiai konszern, járműipari beszállító vállalat mintegy 250 millió eurós beruházással bővíti félvezetőgyártását a németországi Reutlingenben.

Hirdetés

Egy korábbi bejelentés alapján 2022-ben összesen mintegy 400 millió eurós beruházást hajt végre a Bosch saját félvezetőgyártó-kapacitása kiépítésére Drezdában, Reutlingenben és a malajziai Penangban. A most bejelentett, 250 millió eurós reutlingeni bővítés a tavaly erre a célra a 400-ból félretett 50 millió euró kiegészítéseként értendő. Az üzem 150 és 200 milliméteres átmérőjű félvezetőostyákat gyárt csúcstechnológiákkal.

Dr. Stefan Hartung, a Bosch vezérigazgatója közölte, hogy Reutlingenben egy új épületrész épül 3600 négyzetméteres tisztatérrel, amelyből 2025-ig 44 ezer négyzetméter áll majd rendelkezésre. A tisztaterek olyan helyiségek, amelyekben többek között a hőmérséklet, a páratartalom, a zajhatások, légnyomás és a levegőben lévő szennyező részecskék tartalma szigorúan kontrollálható. Minderre azért van szükség, hogy a nagyon kényes eljárással finomított szilícium-karbidból készülő mikrochipek ne károsodjanak.

Dominancia és kilábalás

Markus Heyn, a Robert Bosch GmbH igazgatósági tagja elmondta, a vállalat világelső az autóipari chipek gyártásban, és ezt a pozícióját a fejlesztések által meg is szeretné őrizni a mikro-elektromechanikai szenzorok (MEMS) iránti egyre növekvő globális kereslet közepette.

A chipek és más elektronikai alkatrészek globális hiánya jelentős problémákat okoz az autóiparban, illetve más ágazatokban, és a termelés csökkentéséhez vezet. A vezérigazgató szerint a félvezető-alkatrészek ellátása terén a beszállítói szűk keresztmetszet még messze nem oldódott fel, a helyzet normalizálódása valószínűleg csak jövőre várható.

Növekvő kereslet a félvezetők iránt

A Bosch több mint hatvan éve, Reutlingenben pedig több mint ötven éve fejleszt és gyárt félvezetőket – mind az autóipari alkalmazások, mind a fogyasztói szektor számára. A Bosch által gyártott félvezető-alkatrészek közé tartoznak az alkalmazás-specifikus integrált áramkörök (Application-Specific Integrated Circuit; ASIC), a mikro-elektromechanikai rendszerek (Micro Electromechanical Systems; MEMS) és a teljesítmény-félvezetők is.

A reutlingeni telephely további bővítése elsősorban az autóipari és a szórakoztatóelektronikai szektor MEMS-rendszerek iránti növekvő keresletét, valamint a szilícium-karbid teljesítmény-félvezetők iránti igényét célozza. „A Bosch már most is vezető chipgyártó az autóipari alkalmazások területén, a célunk, hogy a pozíciónkat tovább erősítsük” – emelte ki Markus Heyn. Ez magában foglalja a szilícium-karbidból készülő chipek fejlesztését és gyártását, amelyek sorozatgyártását a Bosch 2021 decemberében kezdte meg. Az innovatív anyagból készülő chipek egyre fontosabb szerepet játszanak az elektromobilitás területén.

A Bosch jelenleg az egyetlen autóipari beszállító a világon, amely maga gyárt szilícium-karbidból teljesítmény-félvezetőket. A reutlingeni telephelyen jelenleg összesen mintegy 8 ezer munkatársat foglalkoztatnak a félvezetők és elektronikus szabályzóegységek fejlesztésére és gyártására, valamint az adminisztrációs területen és az eBike Systems üzletágban

A Bosch termékeivel 1898 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára jelentős cégcsoport lett. Hazánkban a Bosch Csoport nyolc önálló vállalat szoros stratégiai együttműködéseként Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink