Beszállítók Bőséges esztendője van a Knorr-Bremsének

Bőséges esztendője van a Knorr-Bremsének

autopro.hu | 2023.08.11 16:47

Bőséges esztendője van a Knorr-Bremsének

Fotó: Facebook/KnorrBremseRDCenter

Közzétette üzleti eredményei a Knorr-Bremse: ezek alapján a német beszállító háza táján van ok optimizmusra. A Knorr-Bremse a bevételek és a nyereség erőteljes növekedését tapasztalhatta 2023 első felében.

Hirdetés

A Knorr-Bremse AG, a fékrendszerek globális piacvezetője, valamint egyéb vasúti és haszonjármű-rendszerek vezető szállítója augusztus tizedikén tette közzé 2023 első félévére és második negyedévére vonatkozó eredményeit. Marc Llistosella, a Knorr-Bremse AG vezérigazgatója szerint jó időszakon van túl a cég.

„Vállalatunk jól teljesített 2023 első felében, és továbbra is erőteljes kereslet tapasztalható mindkét üzletágban. A 2023-as pénzügyi évben 7,5 és 7,8 milliárd euró közötti bevételnövekedést várunk a korábbi 7,3 milliárd eurós célunkról 7,7 milliárd euróra, mivel a teherautó-gyártási arányok, valamint a vasúti járművek utópiaci üzletágának fejlődése felülmúlta várakozásainkat. Elindítottuk „BOOST 2026” programunkat, hogy növelhessük teljesítményünket, és megőrizhessük globális piac- és technológiai vezető pozíciónkat a továbbra is nehézkes vagy tovább romló piaci körülmények között. Áremeléseink és költségszabályozási intézkedéseink már éreztetik hatásukat, és örömmel jelentjük, hogy jövedelmezőségünk ennek megfelelően növekedett az elmúlt negyedévben. Ezenkívül a BOOST intézkedések további nyereséges növekedést és hozzáadott értéket eredményeznek a Knorr-Bremse számára” – értékelt a vezérigazgató.

Frank Markus Weber, a Knorr-Bremse AG pénzügyi igazgatója így kommentálta az eredményeket: „2023 első félévét erőteljes, nagyjából 15 százalékos bevételnövekedéssel zártuk, ami nagyjából 3,9 milliárd eurót tett ki. Az üzemi EBIT is a vártnak megfelelően javult a második negyedévben, ami 14 százalékos, 415 millió eurós nyereséget eredményezett 2023 első felében. Ez az eredmény a Profit and Cash Protection Program (PCPP) keretében már megkezdett profitoptimalizáló intézkedéseink eredményességét tükrözi). A rekord rendelésállományunknak köszönhetően ennek a pozitív tendenciának tartósnak kell lennie."

Az eladások erőteljesen emelkednek, ahogy a rendelések is

A Knorr-Bremse termékei iránt erős kereslet mutatkozott. A beérkező megrendelések 4,9 százalékos növekedése 2023 első felében 4236 millió euróra újabb rekordot jelent. A rendelésállomány szintén erős, 6,4 százalékos növekedést ért el, és 7122 millió euróra nőtt.

A konszolidált bevételek jelentős mértékben, 15 százalékkal 3.917 millió euróra nőttek. A bevételek pozitív alakulása, az áremelések, a költségkontroll intézkedések sikeres végrehajtása és a forgótőke-gazdálkodás javulása hozzájárult az üzemi EBIT ráta és a szabad cash flow javulásához. Míg 2023 első negyedéve még mindig gyenge volt, a második negyedévben egyértelműen felismerhetővé váltak a PCPP keretében hozott ellenintézkedések pozitív hatásai: az üzemi EBIT ráta 2023 második negyedévében 11,1 százalékra emelkedett az előző év azonos időszakának 10,5 százalékáról A szabad cash flow 2023 első felében is jelentősen javult, az előző évi -267 millió euróról -165 millió euróra. A Knorr-Bremse tehát jelentős, 13,8 százalékos működési EBIT-növekedést ért el az első félévben, így 415 millió euróra nőtt, és stabil, 10,6 százalékos üzemi EBIT-hányadát tartott fenn az év első felében. Ez az eredmény azt jelzi, hogy az oroszországi üzleti tevékenység elvesztését és az infláció költségeit teljes mértékben ellensúlyozták.

A Vasúti Járműrendszerek részleg jelentős bevételnövekedést tapasztalt

A vasúti járműrendszerek (RVS) divízió rendelésfelvétele 2023 első felében 2025 millió euró volt, ami enyhe, 4,8 százalékos csökkenést jelent. A rendelésállomány 2023. június 30-án 5060 millió euróra nőtt, a bevétel 13,5 százalékkal, 1813 millió euróra nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az RVS üzemi EBIT-je az első félévben 253 millió euró volt, ami 5,4 százalékkal haladja meg az előző évi értéket. Az üzemi EBIT ráta 2023 első felében éves összevetésben 14 százalékra csökkent, azonban a második negyedévi sikeres költségkontroll intézkedéseknek és az inflációt ellensúlyozó árkorrekcióknak köszönhetően jelentős javulást mutatott. A divízió arra számít, hogy 2023 következő negyedévében jövedelmezősége jól alakul a jó bevételi alakulásnak és a PCPP további sikereinek köszönhetően.

2023 első felében az RVS üzletág többek között bejelentette, hogy nagy értékű, több rendszerből álló megrendelést ad le a Hitachi Rail-lel egy új generációs metrószerelvények kiterjedt felszerelésére a milánói régióban, továbbá jelenlétét kiterjesztette a dél-koreai szállítási piacon a vezető vonatgyártó Dawonsyssel kötött további fontos szállítási szerződés révén. A megállapodás magában foglalja a regionális és helyi vonatok nagy flottáját – összesen 208 kocsit – komplett Knorr-Bremse fékrendszerekkel. A dél-koreai nemzeti vasúttársaság, a KORAIL várhatóan 2024 első negyedévének végén állítja üzembe az első vonatokat.

Profitálás a pozitív piaci fejleményekből

A haszongépjármű-ipar továbbra is folyamatosan pozitívan fejlődik. A tartósan magas kereslet az év eleje óta jelentősen megnövelte a teherautó-gyártást Európában, Észak-Amerikában és különösen Kínában. Ennek megfelelően a Haszonjármű-rendszerek üzletág beérkező rendelései és rendelésállománya pozitívan alakult. A rendelésfelvétel 2023 első felében 2212 millió euró volt, ami 15,8 százalékos növekedés az előző év azonos értékéhez képest. A rendelésállomány 2023. június 30-án 2063 millió euró volt, 7 százalékos növekedéssel. A CVS bevétele 16,4 százalékkal, 2105 millió euróra nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A CVS szegmens működési EBIT-je 193 millió eurót tett ki 2023 első felében, ami 28,1 százalékkal haladja meg az előző évi szintet. Az üzemi EBIT ráta a 2022 első félévében mért 8,3 százalékról 2023 első felében 9,2 százalékra javult az erős utópiaci üzletágnak és a profitoptimalizálási program sikeres végrehajtásának köszönhetően, beleértve az áremelést az ügyfelek felé. A CVS divízió továbbra is kiemelt figyelmet fordít termékportfóliójának folyamatos fejlesztésére az e-mobilitás, az összekapcsolhatóság, az automatizált vezetés és az utópiaci kategóriákban. Ebben különösen a fenntarthatóságnak van nagy szerepe.

A Knorr-Bremse erőfeszítései a biztonságos, hatékony és fenntartható közlekedés továbbfejlesztésére nemrég ismét elismerést kapott. Az Automobilclub KS e.V. autóipari szövetség a Knorr-Bremse 41. alkalommal ítélte oda a Knorr-Bremse KS Energy and Environment Díjat „Járműtechnológia” kategóriában a vállalat fékellenállás-nyomatékcsökkentő rendszeréért. Ennek a rendszernek a használata akár egy százalékkal is csökkenti az üzemanyag-fogyasztást városi és távolsági közlekedésben. A Knorr-Bremse még április végén elindította Dél-Amerikában a Knorr-Bremse TruckServices-t, CVS utópiaci márkáját, és bemutatta a TruckServices portfóliót a kereskedők, műhelyek és flották számára az Automec 2023 rendezvényen, Dél-Amerika legnagyobb utópiaci vásárán. Sőt, a Knorr-Bremse TruckServices és a Fersa Bearings, a kerékcsapágyak spanyol specialistája kiterjesztette stratégiai partnerségét a dél-amerikai piacra.

A Knorr-Bremse konszern müncheni székhelyével a vasúti és haszongépjármű rendszerekhez gyártott fékrendszerek területén világszerte vezető gyártónak számít. A konszern több mint 110 éve mértékadó a modern fékrendszerek fejlesztése, gyártása, forgalmazása és szervize területén. Több mint 30 országban összesen 100 telephellyel rendelkezik. Magyarországon két telephelyen van jelen, a budapesti telephely a vasúti fékrendszerek, míg a kecskeméti a haszonjármű-rendszerek berendezéseinek gyártását végzi.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink