Beszállítók Befektetés a jövőbe: technológia, munkaerő

Befektetés a jövőbe: technológia, munkaerő

autopro.hu | 2018.10.19 06:03

Befektetés a jövőbe: technológia, munkaerő

Az autóiparnak és azok beszállítóinak az aktuális gazdasági helyzet igen kedvező. A vállalatok versenyképességük érdekében egyre nagyobb összegeket invesztálnak a berendezésekbe, technológiai fejlesztésekbe, miközben igyekeznek megoldásokat találni az állandósulni látszó munkaerőhiányra is.

Hirdetés

A HAJDU Autotechnika Ipari Zrt. – mint a nagy múltú HAJDU Cégcsoport tagvállalata – több mint 20 éve az autóipar megbízható partnere. A társaság jellemzően autóipari alkatrészek, elsősorban fémmegmunkálással és lemezalakítással előállított részegységek gyártásával, valamint gyártóeszközök tervezésével és kivitelezésével foglalkozik.

A vállalat autóipari és kooperációs tevékenysége gyorsan felfutott az évek alatt, ennek a tendenciának a megtartásához, az új üzleti célok eléréséhez és a vevői igények teljesítéséhez nagyszabású fejlesztéseket hajtottak végre. A gyártócsarnok területét megduplázó infrastrukturális beruházások mellett a technológiai képességek fejlesztése volt a cél. A megvásárolt 4 nagy munkaasztalú présgép 500 és 1250 tonna közötti nyomóerővel rendelkezik, ezzel jelentős többletkapacitást teremtve a partnerek számára.

A projekt része volt a szerszámüzem fejlesztése is – a társaság egyik fő előnye a házon belüli szerszámgyártás –, ami így képessé vált arra, hogy a nagyteljesítményű, modern présgépekre, összetettebb szerszámokat gyártson. Szintén előnyös, hogy a sorozatgyártásokat a telephelyen belül saját karbantartó egység is támogatja. Így nem csak a gyártóeszközök hosszabb élettartamát biztosítják, de hatékonyabbá teszik az átállást, az új gyártási sorozatra való felkészülést.

Számos előrejelzés szerint a gyártási módszerek alapvető megváltoztatása elkerülhetetlen lesz a jövőben. Az autóipar az egyik legprogresszívebb ágazat jelenleg. A beszállítóknak intenzíven kell dolgozniuk a termelés hatékonyságának folyamatos javításán, az innovatív megoldásokon, hogy megfeleljenek a keresletnek és a vevők növekvő követelményeinek.

– Az átadott komplex fejlesztésünk után idén új mosóberendezést telepítünk és lézervágó képességünket is tovább bővítjük. Ezen túlmenően vizsgáljuk bizonyos berendezések automatizálásának a lehetőségeit is. Középtávú terv, hogy elsősorban a termelés területén, majd később a logisztikában is megjelenjen az automatizáció – árulta el fejlesztéseik következő lépését Dedéné Novotni Anna, a HAJDU Autotechnika Zrt. vezérigazgatója.

A fejlesztések mellett a megfelelő munkaerő biztosítása is kihívás elé állítja a termelő vállalatokat. Ugyanis az utóbbi években, az autóiparban is megnövekedett a képzett szakemberek iránti kereslet, ezzel együtt jelentős munkaerőhiány alakult ki az ágazatban. A robotizáció és a digitalizáció rohamos terjedése több új szakma és új képesség elsajátítását igénylik, ez tovább nehezíti a vállalatok helyzetét. A HAJDU Autotechnika Zrt.-nél elsősorban a fizikai munkaerő megtalálása a nehezebb feladat, de már a szellemi beosztású munkavállalók toborzása is hosszabb időt igényel. A vállalat ahhoz, hogy megtartsa a dolgozóit, jelentős bérfejlesztést valósított meg az elmúlt évben, sőt egyéb intézkedéseket is végrehajtott az elégedettség növelése érdekében.

– Az újabb generációk már nem csak kedvező fizetésre és stabil munkahelyre vágynak, hanem sokkal inkább a rugalmasságra, változatosságra, folyamatos képzésekre és a megfelelő munka-magánélet egyensúlyra. Vállalatunk HR stratégiájának kialakításakor ezeket a szempontokat is figyelembe vettük, melynek köszönhetően mostanra minden nyitott szellemi pozíciónk betöltésre került – fogalmazott a jelentős autóipari tapasztalattal rendelkező vállalat vezérigazgatója.

A növekedési célok elérését jelentősen befolyásoló tényező lehet a szakképzett munkaerő hiánya.

– Azt gondolom, hogy a technológia rohamos fejlődésével a legfontosabb a folyamatos tanulás, az állandó képzések. Elengedhetetlen az új gépek, berendezések működésének, kezelésének az elsajátítása, mivel ezeknek a korszerű technológiáknak köszönhetően a gyártási folyamataink még hatékonyabbak lehetnek – tette hozzá Dedéné Novotni Anna.

– A cégeknek a már bevált módszereken túl mindig keresni kell az új lehetőségeket és követni a változó igényeket, hosszú távon rugalmasnak, kreatívnak és újító szelleműnek kell lenniük.

Kiemelt Partnereink