Beszállítók Az osztrák munkaerőpiaccal is versenyezni kell Szombathelyen

Az osztrák munkaerőpiaccal is versenyezni kell Szombathelyen

Beck András | 2019.10.01 05:00

Az osztrák munkaerőpiaccal is versenyezni kell Szombathelyen

A szombathelyi BPW-Hungária Kft. a tengelycsonk-megmunkáló gépkapacitásának 25 százalékát modernizálta idén. Az ipari automatizálás növelésével csökkenteni akarják az élőmunka-igényt a cégnél. Az elmúlt három évben a vállalatnál megnövekedett a fluktuáció, ami addig szinte egyáltalán nem volt jellemző. Mándli Péter ügyvezető igazgatót és Andrási Mátyás termékfejlesztési vezetőt kérdeztük.

Hirdetés

– A termékfejlesztés mellett milyen a termelést érintő technológiai újításokat vezettek be?
Mándli Péter: – Egy ilyen nagyságrendű gyárnál, amilyen a BPW-Hungária Kft. Szombathelyen – anélkül, hogy bármi kiemelkedőt tennénk – évente 8-10 millió eurót kell gépi beruházásokra és infrastruktúra-fejlesztésre költeni. Ezekkel alapvetően a munkaerő piaci kihívásokra reagálunk. Tavaly és idén is az automatizált gyártás irányába mozdultunk el az új beszerzésekkel. Az új gépeink robot kiszolgálással ellátottak, ez lehet részben az ellenszere az állandóan növekvő, magas bérkiáramlásnak. A modernizációra különben szükségünk is van ahhoz, hogy versenyképes telephelyként tudjuk működtetni a vállalatot Magyarországon.

– Milyen konkrét eszközöket vásároltak?
Mándli Péter: – A forgácsolás területére koncentráltunk, tengelycsonk megmunkáló berendezéseink gépkapacitásának 25 százalékát modernizáltuk. Régi CNC megmunkáló gépeket váltottunk le robotkiszolgálással ellátott berendezéssel, de ez csak egy példa a számos fejlesztésünk közül. Egyelőre nem az Ipar 4.0 a célunk, hanem az Ipar 3.0 megteremtése. Nem teljes egészében akarjuk kiváltani a dolgozók munkáját, csak az ipari automatizálás növelése a tervünk. Ezekkel a beruházásokkal természetesen csökkenthető az élőmunka mennyisége.

Nem teljes egészében akarják kiváltani a dolgozók munkáját a robotizáció növelésével, csak az ipari automatizálás növelése a céljuk.
Nem teljes egészében akarják kiváltani a dolgozók munkáját a robotizáció növelésével, csak az ipari automatizálás növelése a céljuk.

– Milyen gyártási megoldás jellemzi a céget?
Andrási Mátyás: – Nálunk az egyedi gyártás a meghatározó, amelyből Magyarországon viszonylag kevés található. Az egyedi termékgyártás egyes részfolyamatait hasonlóan felépített komponensekből állítjuk össze, és ezeket megpróbáljuk a lehetőségekhez képest minél inkább automatizálni. Így csak a legszükségesebb munkafázisok maradnak individualizáltak. Ez egy rendkívül kényes egyensúly a gyártási folyamatban. Gyakorlatilag egyedi termékeket próbálunk meg szériakörülmények között, versenyképesen gyártani. Ez ellentmondásosnak tűnik, de a szektorban megszokott gyártási folyamatokhoz képest nálunk gyakorlatilag minden egyedi gyártásúnak minősül. A BPW csoporton belül mi vagyunk különben az egyedi termékeket készítő gyár.

– Milyen a munkaerőpiaci és a bérhelyzet a cégnél?
Mándli Péter: – A nálunk tapasztalt bérnövekedés beleilleszkedik az autóiparban tapasztalható országos átlagba, vagyis az elmúlt években jelentős bérfejlesztések voltak. Csak saját foglalkoztatottak dolgoznak nálunk, és csak magyar munkatársaink vannak, ami Szombathelyen viszonylag jónak számít. Ezt természetesen csak megfelelő bérszínvonallal tudjuk fenntartani. Nem csak a régióban működő cégekkel kell versenyeznünk, hanem a tőlünk tizenöt kilométerre található osztrák munkaerőpiaccal is. Az elmúlt három évben vállalatunknál is megnövekedett a fluktuáció, ami addig szinte egyáltalán nem volt jellemző. Ez egyébként az autóipari átlagnak a fele, és egyelőre meg tudunk birkózni a kihívással.

Csak saját foglalkoztatottak dolgoznak a cégnél, és csak magyar munkatársak, ami Szombathelyen viszonylag jónak számít.
Csak saját foglalkoztatottak dolgoznak a cégnél, és csak magyar munkatársak, ami Szombathelyen viszonylag jónak számít.

Andrási Mátyás: – Nagy segítség számunkra, hogy a nálunk dolgozó emberek alapvetően büszkék a cégre. Ismerik a termékeinket, folyamatosan látják az utakon és tudják, hogy az ő munkájuk is benne van ezekben az alkatrészekben. Magas műszaki színvonalat képviselő prémium termékeink erősítik a munkatársak kötődését a BPW márkához és természetesen a gyárhoz is.

Mándli Péter: – Aki egy kicsit is hosszabb időt töltött el a BPW-gyárba, az a közutakon mindig figyeli a pótkocsik tengelyein a kupakokat, amelyeken cégünk logója található. Ezt sokan az egész családba is beleoltják, az én lányaim is észreveszik, ha BPW-s tengelyen gördülő teherautó mellett megyünk el autóval.

– A megrendelő kör mennyit változott az elmúlt időszakban?
Mándli Péter: – Sokat, de ez alapvetően a BPW cégcsoporton belüli feladat-átcsoportosítással és az új gyártási stratégiával magyarázható. Tíz évvel ezelőtt mi inkább egy szériateremékeket gyártó üzem voltunk és az anyavállalat készítette az egyedi termékeket. Mára ez az elosztás megcserélődött. Ezzel az is járt, hogy volt például olyan vevő, akinek egyedi termékekre volt alapvetően szüksége, és a BPW-Hungária rugalmassága miatt maradt a cégcsoport ügyfele. Azt is érdemes elmondani, hogy a minőségre leginkább kényes japán piacot a cégcsoport részéről 15 éve BPW-Hungária szolgálja ki.

Kiemelt Partnereink