Beszállítók Az e-mobilitás felé nyit a motorgyártó óriás

Az e-mobilitás felé nyit a motorgyártó óriás

autopro.hu/Sz.K. | 2023.03.18 16:16

Az e-mobilitás felé nyit a motorgyártó óriás

Fotó: Business Wire

Az amerikai Cummins motorgyártó vállalat elindította az Accelera nevű új márkáját az elektrifikációs megoldásokkal foglalkozó üzletágának. A Cummins több projektet is bejelentett, köztük ezer új elektromos iskolabusz legyártását a Blue Birddel együttműködésben.

Hirdetés

Az Accelera a Cummins New Power üzletágának legújabb márkája. A sajtóközlemény szerint „kulcsfontosságú iparágakat" fog megszólítani nulla kibocsátású megoldásokkal - a kereskedelmi közlekedéstől a vegyipari gyártásig. Konkrétan, az Accelera a hidrogén üzemanyagcellák, akkumulátorok, e-tengelyek, vontatási rendszerek, elektrolízis berendezések és egyéb termékek fejlesztését és szállítását fogja össze.

Amy Davis fogja vezetni az új egységet, miután 2020 óta a New Power egységet vezette. „Az Accelera célja egyszerű - fenntartható jövőt biztosítani a világot működtető iparágak számára" - mondta Davis.

Több lábon állnak

Ugyanakkor a Cummins a közleményében egyértelművé teszi, hogy továbbra is „többféle megoldásra" fog összpontosítani a vállalkozások iparági szintű dekarbonizációjának elérése érdekében. Az elektromos akkumulátorok mellett a Cummins az üzemanyagcella-technológiába is befektet, és folytatja hagyományos motorüzletágát is.

A vállalat az elmúlt években több mint 1,5 milliárd dollárt (550 milliárd forintot) fektetett kutatásokba, eszközvásárlásba és felvásárlásokba, hogy a kibocsátásmentes technológiák terén globális vezető szerepet töltsön be. „Miközben továbbra is vezető szerepet töltöttünk be és fejlesztettük a motoralapú megoldásokat, amelyek ügyfeleink üzleteit hajtják, a haszongépjármű-ipar számára kifejlesztettük a zéró kibocsátású technológiák legszélesebb körű kombinációját is, mint például az akkumulátoros elektromos és üzemanyagcellás elektromos hajtáslánc-megoldásokat, valamint a zöld hidrogén előállítására szolgáló elektrolizátorokat" - mondta Jennifer Rumsey, a Cummins elnök-vezérigazgatója.

Az indulással egy időben a Cummins bejelentette, hogy az Accelera és a Blue Bird a következő 12-18 hónapban 1000 elektromos iskolabuszt állít forgalomba az Egyesült Államokban. „Az elektromos iskolabuszok gyártása jelentősen felgyorsul, több mint megduplázva a páros által a gyártás kezdete óta üzembe helyezett nulla károsanyag-kibocsátású iskolabuszok számát" - írja a vállalat.

Új fejlesztéseket mutattak be

Az Accelera várhatóan az elektromos mobilitás terén elért eredményeire fog építeni. A Cummins nemrégiben vásárolta fel a Meritort, amely viszont a Siemens haszongépjármű üzletágát vásárolta fel. Nem sokkal a felvásárlás után a Cummins az IAA közlekedési szakkiállításon bemutatta a Meritor ePowertrain 17Xe modelljét, amely a Cummins akkumulátoros rendszerével van felszerelve. A Csoport Hannoverben bemutatta új NMC akkumulátor-rendszereit is: A BP95E-t, amely a korábbi modellekhez képest 30 százalékkal hosszabb élettartamot kínál, valamint a BP30E-t, amely a gyártó szerint elég kompakt ahhoz, hogy a legtöbb haszongépjárműbe beépíthető legyen.

A vállalat továbbá bemutatta a közepes és nehéz tehergépkocsikhoz, valamint buszokhoz szánt új üzemanyagcella-technológiáját, amelyet egy vagy két modulként kínálnak 135, illetve 270 kilowattos (184 és 367 lóerős) teljesítménnyel. A Cummins Európában a Scaniával, Észak-Amerikában pedig a Daimler Trucks-szal dolgozik együtt az új generációs üzemanyagcellák kifejlesztésén és demonstrációs járművekbe való beépítésén.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink