Beszállítók Az adatátvitelt teszi jobbá a Rohde & Schwarz új fejlesztése

Az adatátvitelt teszi jobbá a Rohde & Schwarz új fejlesztése

autopro.hu | 2022.02.11 10:19

Az adatátvitelt teszi jobbá a Rohde & Schwarz új fejlesztése

Fotó: Rhode & Schwarz

A Rohde & Schwarz új opciót fejlesztett ki R&S RTO és R&S RTP sorozatú oszcilloszkópjaihoz, melynek segítségével különféle adatátviteli felületek jeleinek elemi dzsitter-összetevői vizsgálhatók mélyrehatóan. Ez egyrészt a véletlen és determinisztikus dzsitter-komponensek szétválasztását jelenti, másrészt hatékony hibakeresést segítő, rugalmas megjelenítési lehetőségeket foglal magába. A Rohde & Schwarz parametrikus jelmodellen alapuló dzsitter-felbontó algoritmusa pontos mérési eredményeket szolgáltat, különféle ábrázolási módok kíséretében.

Hirdetés

A Rohde & Schwarz új, rendkívül hatékony eljárást dolgozott ki elemi dzsitter-összetevők elemzésére, melynek segítségével eddig példátlan mélységben kaphatunk információkat a jelekről, jelentősen megkönnyítve a nagysebességű átviteli fejlesztések során végzett hibakeresési műveleteket.

Az adatsebességek növekedésével és a feszültségszintek csökkenésével a jelzési idő egyre komolyabb hányadát teszi ki a digitális adatátviteli felületeken fellépő dzsitter, potenciális hibaforrást jelentve. Mindezek következtében egyre nagyobb szükség van olyan eszközre, amellyel pontosan jellemezhető a dzsitter, beleértve az elemi összetevőinek egymástól való elkülönítését is.

Az új, R&S RTO-/ RTP-K133 jelű, mélységi dzsitter-elemzésre szolgáló opció analitikus módszerekkel különíti el egymástól a jelek időbeli bizonytalanságának különféle összetevőit. A dzsittert szétbontja véletlen és determinisztikus komponensre, az utóbbit tovább árnyalva adattartalom-függő és periodikus dzsitterre. Az eljárás a vizsgált összeköttetés viselkedését teljes körűen jellemző parametrikus jelmodellezésen alapul.

Új távlatokat nyit meg

A Rohde & Schwarz által kidolgozott módszer legfontosabb előnye, hogy a mért jelalak összes paraméterét lefedi a dzsitter-modell, szemben a néhány időköz-hiba (Time Interval Error – TIE) mérésére korlátozódó hagyományos eljárásokkal. A végeredmény: következetes, megbízható mérési adatok még viszonylag rövid jelsorozatok esetén is, kiegészítve olyan paraméterekkel, melyeket korábban nem vizsgáltak. Ilyen például az egységugrásra adott válasz, vagy a vízszintes és függőleges periodikus dzsitter elkülönítése. A mélységi analízist segíti a dzsitter-jellemzők különféle diagramokon történő megjelenítése, többek között a szintetikus szemábra, az egyes dzsitter-összetevőkre külön-külön beállítható hisztogramok, periodikus dzsitterek spektrális összetevőinek és csúcsértékeinek ábrázolása, vagy a bithiba-arány becslésére szolgáló úgynevezett. „fürdőkád-diagram”.

Szétválasztott elemi dzsitter-összetevők különféle diagramokon történő megjelenítése a Rohde & Schwarz dzsitter-elemzési opciója segítségével.

Szétválasztott elemi dzsitter-összetevők különféle diagramokon történő megjelenítése a Rohde & Schwarz dzsitter-elemzési opciója segítségével. | Fotó: Rohde & Schwarz

Josef Wolf, a Rohde & Schwarz kiemelt alelnöke és a vállalat Oszcilloszkóp-részlegének vezetője biztosra veszi, hogy az R&S RTO-/ RTP-K133 jelű opció fogadtatása rendkívül kedvező lesz: „Büszkék vagyunk arra, hogy egy fejlett módszerrel jelenünk meg a piacon, ami ráadásul az elmúlt 20 évet tekintve az első ténylegesen új elveken alapuló, dzsitter-összetevők elkülönítésére szolgáló eljárás az oszcilloszkópok világában. Ezen opciónk segítségével a jelek időbeli bizonytalanságaival kapcsolatosan eddig példátlan mélységű részleteket vagyunk képesek felfedni.”

Már kapható

A különféle dzsitter-összetevők elkülönítésére szolgáló új opció egy további eszköz a szakemberek kezében hibakeresések során végzett jelépség-vizsgálatokhoz, amely a Rohde & Schwarz oszcilloszkópjaiban egyedülálló módon párosul időtartománybeli reflexió (TDR) és időtartománybeli átvitel (TDT) méréssel, továbbá valósidejű visszakompenzálással („de-embeding”).

Az R&S RTO és R&S RTP sorozatú oszcilloszkópokhoz kifejlesztett, R&S RTx K133 jelű opció már megrendelhető a Rohde & Schwarz-tól. További információk itt érhetők el a termékről.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink