Beszállítók Autópálya-showt prezentált Hannoverben a Knorr-Bremse magyar csapata - Videóval

Autópálya-showt prezentált Hannoverben a Knorr-Bremse magyar csapata - Videóval

Kuthi Áron | 2018.09.21 14:50

Autópálya-showt prezentált Hannoverben a Knorr-Bremse magyar csapata - Videóval

A hannoveri expón zajló, nyolc napos IAA haszongépjármű-kiállításon magyar fejlesztő csapat mutatja be a Knorr-Bremse autópálya-kompatibilis önvezető rendszerét. A Highway Pilot nevében is hordozza, hogy a rendszer nemcsak a depóban való manővezezésre készíti fel a gépjárművet, hanem közúti forgalomban és autópályán is le tudja kezelni a közlekedési helyzeteket.

Hirdetés

A hannoveri bemutató a New Mobility World LIVE rendezvényének részeként zajlott, ahol a Knorr-Bremse, a Krone, a Kässbohrer és a Goodyear mellett sok más gyártó is megfuttatta a tribün előtt biztonságtechnikai vagy önvezetési megoldását.

Szeptember 20-tól nyolc napon át minden nap négyszer láthatóak a Knorr-Bremse Highway Pilot manőverei, így a magyar csapatnak a sajtónappal együtt 36-szor van alkalma megmutatni tudását. Ez az IAA nemzetközi környezetében, a legnagyobb gyártók, szakemberek és befektetők jelenlétében nem kis kihívás, de a látottak alapján nyilvánvaló, hogy a Knorr-Bremse budapesti fejelsztőközpontjának projektcsapata ebben a közegben rendkívül otthonosan mozog.

A Knorr-bemutató két éve ugyanitt még arról szólt, hogy a kamion egy képzelt telephelyen belül végez el különféle feladatokat. Most azonban bővült a történet, a kamion kiállt a depóból, közúti forgalomba került, majd útvonalának bejárása után bejelentkezett egy másik depóba. A pályán négy autópálya-szcenárió volt látható:

  • mozgó gépjármű kerülése, megelőzése
  • úton lévő akadály, a leírás szerint útfelbontás megkerülése;
  • ugyanez személyautóval, amikor a kamion érzékeli az közeledő akadályt, lelassít és az elhaladó autó mögé besorolva folytatja útját;
  • steer-by-brake aktiválása: a Knorr-Bremse egyedi innovációja redundáns biztonsági szerepet lát el arra az esetre, ha a kormánymű meghibásodik, például megszűnik a kormány-aktuátor elektromos ellátása. Ebben az esetben a kamiont vezérlő autonóm pilot-rendszer a kormányzott kerekek fékezésével veszi át a kormányzás szerepét.

A csapatból a pálya szélén álló Gyurkó Zoltán játszotta a yard manager, vagyis a telephelyvezető szerepét. Miután a kamion bejelentkezett laptopjára azzal, hogy elhagyja a depót, ő adta ki az engedélyt az autonóm üzemre való váltásra. A szerepe azonban ki is merült ennyiben, hiszen a négy szcenárió egyetlen menetben (session) zajlott le. Kár, hogy a tribün közönsége nem figyelt arra, hogy a show végén a jármű tolatva állt vissza a depónak kinevezett parkolóhelyre, egy impozáns és lendületes fordulást indítva, majd a vontatmányt irányba hozva.

A felokosított kamiont a bemutató után természetesen alaposabban is megtekintettük. A jármű kamerák, lidar és radar segítségével lát, és csuklásszög-jeladó van beszerelve a vontatmány csatlakozási pontjánál. A csapat vezetőjével, Horváth Csabával korábban már készült interjú, a fejlesztők már akkor is nagy figyelmet fordítottak a redundáns rendszerek kidolgozására.

(A nyitóképen a budapesti csapat, Gál Balázs, Bátai András, Straub Kornél, Horváth Csaba és Gyurkó Zoltán látható.)

Kiemelt Partnereink