Beszállítók Autóiparban kapott állást az első hazatérő fiatal

Autóiparban kapott állást az első hazatérő fiatal

MTI/autopro.hu | 2015.06.12 12:50

Autóiparban kapott állást az első hazatérő fiatal

Nem szabad eljutni odáig, hogy a gazdasági növekedés gátját képezze a szakképzett munkaerő hiánya – hangoztatta a nemzetgazdasági miniszter pénteken Székesfehérváron, ahol a Gyere haza fiatal program keretében ünnepélyes munkaszerződés-kötésre is sor került.

Hirdetés

Varga Mihály a Macher Gépészeti és Elektronikai Kft.-nél tartott sajtóeseményen rámutatott: a gazdasági növekedéssel arányosan jól érzékelhető, hogy bizonyos régiókban és szakmákban egyre inkább munkaerőhiány keletkezik. Hozzátette: az ügyes kezű, nagy tudású szakemberekre itthon is szükség van. A miniszter kiemelte: a szeptembertől elinduló duális szakképzéssel a gazdaság igényeihez igazítják az oktatási rendszert, és a Gyere haza fiatal program is az elvándorlás megállítását segítheti. Megjegyezte, több csatornán keresztül érték el a külföldön dolgozó fiatalokat és számukra a megfelelő hazai munkahelyek megteremtését már 51 vállalat együttműködése garantálja. Jelezte, a közeljövőben több cég is csatlakozhat a programhoz.

Varga Mihály közölte, hogy a Gyere haza fiatal program a Londonból hazatérni szándékozóknak oda-vissza repülőjeggyel segít a hazai állásinterjúkon való részvételben, adott összeghatárig az itthoni lakbért és közüzemi díjakat biztosítja, valamint a munkába járás kedvezményei is elérhetők. Hangsúlyozta, hogy bár a programban rendelkezésre álló 100 millió forint kevésnek tűnhet, de az összeg éppen százmillióval több, mint amit az előző kormányok idején erre a célra fordítottak. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan újabb pénzügyi keretre lesz szükség.

Varga Mihály szerint az állam a cégek versenyképességének növelésén is dolgozik: ezen a héten két új pályázat jelent meg 85 milliárd forint értékben mikro-, kis- és középvállalkozások termelésbővítését, kapacitásbővítését segítendő. Még idén elérhető lesz egy újabb 200 milliárdos forrás, amely a versenyképességet, a k+f tevékenységet támogatja – tette hozzá.

Macher Márta, a Macher Gépészeti és Elektronikai Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a háromfős vállalkozásuk 24 év alatt exportképes, nyugati piacra termelő céggé vált. Jelenleg 120 fővel dolgoznak egy kétezer négyzetméteres csarnokban, a vállalat 800 féle terméket gyárt és több mint 200 új terméket vezet be évente. Közölte, hogy éves forgalmuk eléri az egymilliárd forintot.

Sie Gábor és Macher Márta a szerződés aláírásakor (fotó: szekesfehervar.hu)

Az eseményen Sie Gábor munkaszerződést írt alá a Macher Kft.-vel. Az aláírást követően az MTI-nek elmondta: a közlekedésmérnök-műszaki logisztikus végzettség megszerzését követően 3-4 hónapig keresett állást itthon, aztán Angliában előbb egy cégnél szakmai gyakorlaton vett részt, majd egy étteremben dolgozott felszolgálóként. A székesfehérvári cégnél logisztikusként helyezkedik el és karriert építene, illetve családot alapítana Magyarországon.

Kiemelt Partnereink