Beszállítók Áremeléseinek hála nyereséges maradt a Schaeffler

Áremeléseinek hála nyereséges maradt a Schaeffler

autopro.hu | 2022.05.19 13:23

Áremeléseinek hála nyereséges maradt a Schaeffler

Fotó: Schaeffler

A nagy kihívást jelentő piaci körülmények ellenére a Schaeffler Csoport árbevétele árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 1,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A sok bizonytalanság miatt egyelőre csak óvatos becslést készített 2022-re vonatkozóan a vállalat.

Hirdetés

Közzétette az idei első negyedévre vonatkozó számait a globális autóipari és ipari beszállító Schaeffler Csoport. Az év első három hónapjában a vállalat árbevétele 3758 millió euró volt az előző évi 3560 millió euró után. Az értékesítés árbevételének 1,9 százalékos árfolyamhatásoktól megtisztított növekedése mindenekelőtt az áremelkedésekre vezethető vissza, mivel sikerült a jelentős mértékben emelkedő beszerzési költségek nagy részét áthárítani a piacra – áll a Schaeffler közleményében.

A vállalat az első negyedévben is profitált a diverzifikált szerkezetéből: míg az Autóipari Technológiák üzletág értékesítési árbevétele árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 3,2 százalékkal visszaesett, addig az Ipari üzletág 15,7 százalékkal tudta növelni árbevételét. Az Autóipari Kereskedelem üzletág árbevétele árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 2,1 százalékkal nőtt.

Még mindig befolyásolja az eredményt a koronavírus

Az európai és az amerikai régióban az értékesítési árbevétel árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 4,4 és 3,5 százalékkal emelkedett az első negyedévben, ugyanakkor a koronavírusjárvány miatt a kínai régióban az árfolyamhatásoktól megtisztított árbevétel 3,4 százalékkal csökkent az előző év erős első negyedévéhez viszonyítva. Az ázsiai/csendes-óceáni régióban kis mértékben, 0,4 százalékkal nőtt az árfolyamhatásoktól megtisztított árbevétel.

A Schaeffler Csoport az első három hónapban 258 millió euró rendkívüli tételek előtti EBIT-et (kamat és nyereségadó-ráfordítások előtti eredményt) ért el (előző év: 397 millió euró), 6,9 százalékos rendkívüli tételek előtti EBIT árréssel (előző év: 11,2 százalék). A visszaesés elsősorban annak tudható be, hogy 2021-ben rendkívül erős első negyedévet produkált a cég.

Nem tesz jót a chiphiány sem

Az Autóipari Technológiák üzletág értékesítésének árbevétele az első három hónapban elérte a 2293 millió eurót, ami 3,2 százalékos visszaesés az előző évhez képest. A csökkenés oka a félvezetőknél továbbra is fennálló hiány, a koronavírus-járvány hatásai, valamint az Ukrajnában zajló háború következtében csökkenő globális autógyártás.

Az előző év azonos időszakához képest az e-mobilitással foglalkozó terület tudott a legerősebben növekedni, és árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 18,4 százalékos emelkedést ért el.

Óvatos előrejelzés a 2022-es üzleti évre vonatkozóan

A Schaeffler AG Igazgatótanácsa az ukrajnai események világgazdaságra gyakorolt hatásai miatt az idei évre vonatkozó márciusi előrejelzését felfüggesztette. 2022. május 9-én a Schaeffler AG Igazgatótanácsa az aktuális információk alapján ismertette az új előrejelzést a 2022-es üzleti évre vonatkozóan.

Az előrejelzés azon a feltételezésen alapul, hogy a világgazdaság növekedése összességében lassulni fog, és ez hatással lesz a Schaeffler Csoportra is. A cég most 6 és 8 százalék közötti növekedéssel, 5 és 7 százalék közötti EBIT-rátával és 250 millió eurót meghaladó clash flow-val számol.

A Schaeffler Csoport egy globálisan tevékenykedő autóipari és ipari beszállító, mely több mint 70 éve úttörő kutatásokat és fejlesztéseket végez a mozgás és a mobilitás területén. Innovatív technológiáival, termékeivel és szolgáltatásaival a csökkentett szén-dioxid-kibocsátású hajtások, az elektromobilitás, az Ipar 4.0, a digitalizáció, a megújuló energiák területén tevékenykedik, célja a mozgás és a mobilitás hatékonyabbá, intelligensebbé és fenntarthatóbbá tétele. A vállalat termékportfóliójának részét képezik a motorokba, sebességváltókba és járművekbe gyártott precíziós komponensek és rendszerek, valamint sokrétű ipari felhasználásra alkalmas gördülő- és csúszócsapágy megoldások.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink