Beszállítók Akkora, mint az Eiffel-torony: a GE bemutatta a világ legerősebb tengeri szélturbináját

Akkora, mint az Eiffel-torony: a GE bemutatta a világ legerősebb tengeri szélturbináját

autopro.hu/Sz.K. | 2018.03.06 12:25

Akkora, mint az Eiffel-torony: a GE bemutatta a világ legerősebb tengeri szélturbináját

A jelenlegi csúcstartóra 45 százalékot verve, 12 MW teljesítménnyel és 220 méteres rotorátmérővel érkezik a Haliade-X turbina.

Hirdetés

Új királya van a tengeri szélerőműveknek a GE jóvoltából: az új szélturbina 45 százalékkal több energiát termel, mint a jelenleg létező legnagyobbak. Egy példánya 67 gigawattóra energiát állít elő évente, mely 16 ezer átlagos európai háztartást tudna ellátni. Hatalmas méretének köszönhetően lehetővé teszi a part menti szélfarmokat működtetők számára, hogy kevesebb szélturbina használatával érjék el kitűzött céljaikat, ezzel csökkentve a a beruházások tőkeigényét, továbbá leegyszerűsítve a karbantartást és a működtetést is.

A Haliade-X 260 méterrel van tengerszint felett, ezzel ötször nagyobb a párizsi diadalívnél. A turbina minden szárnya 107 méter hosszú, így a rotor teljes átmérője 220 méteres, azok felülete 38 ezer négyzetmétert tesz ki. A gigantikus berendezéseket az LM Wind Power dán specialista fogja legyártani.

Pontosan ekkora a Haliade-X

A GE négyszázmillió dollárt, vagyis 102 milliárd forintot fektet a turbina legyártásába és telepítésébe az elkövetkezendő 3-5 évben. Az első Haliade-X előreláthatólag 2021-ben lép majd működésbe.

Kiemelt Partnereink