Beszállítók A világ második legnagyobb autóipari beszállítója jöhet létre

A világ második legnagyobb autóipari beszállítója jöhet létre

Biró Csongor | 2014.07.14 12:13

A világ második legnagyobb autóipari beszállítója jöhet létre

A német autóipar beszállító, az Egerben termelő ZF Friedrichshafen felvásárolná a Romániában is üzemekkel rendelkező amerikai TRW-t-. Ezzel a világ egyik legnagyobb autóipari beszállító vállalata jönne létre.

Hirdetés

A ZF és a TRW összeolvadásával egy közel 40 milliárd dollár éves árbevételű és közel 140 ezer főt foglalkoztató cég jönne létre, amely a Bosch után a második legnagyobb autóipari beszállítóvá válna. A TRW piaci értéke jelenleg 11,3 milliárd dollár, tavaly évi bevétele 17,4 milliárd dollár volt.

Új biztonságiöv-feszítőt fejlesztett a TRW

Az autógyártók egyesülése után felerősödött a beszállítók összeborulásának trendje is - erről korábbi cikkünkben már írtunk. 2007 óta nem volt ilyen nagy felvásárlás az iparágban, akkor a Continental a Siemens autóipari szegmensét, a VDO-t szerezte meg 11,4 milliárd euróért. A ZF célja, hogy minden kontinensen erős legyen: most a bevételek fele Európából származik, az Egyesült Államokból pedig csak alig 20 százalék, itt akar erősíteni a felvásárlással a német cég. A ZF erőssége a váltóműveknél, a kormányzásban és a felfüggesztéseknél van, a TRW azonban több területen (légzsákok, biztonsági övek, tárcsafékek, elektronikus biztonsági rendszerek, vezető nélküli autózás, stb.) jár élen. A TRW bevételeinek harmada az USA-ban termelődik, csak 41 százalékban függ Európától. Ha a valóban egyesül a két cég, a ZF-nek várhatóan meg kell szabadulnia kormánymű-üzletágától, mert ezen a területen monopolhelyzetbe kerülhet a nagyvállalat.

A két vállalat tavalyi összesített bevétele 36,58 milliárd dollár volt, a világelső Bosch 40,18 milliárd dollárt termelt 2013-ban. A mostani második számú autóipari beszállító a japán Denso 35,8 milliárd dolláros bevétellel, jelenleg a ZF a 9., a TRW a 11. a top 100-as listán.

Kiemelt Partnereink