Beszállítók A minőséggel tesz a környezetért a Jankovits Engineering

A minőséggel tesz a környezetért a Jankovits Engineering

Pörge Béla | 2022.12.15 07:18

A minőséggel tesz a környezetért a Jankovits Engineering

Fotó: Jankovits Engineering

A hidraulikában is megvan a lehetőség a környezetbarát működésre, ennek kulcsa a kiváló minőségű termékek előállítása. De mi a Jankovits Engineering sikereinek a titka, hogy fejlődött a jelenlegi szintjére egy garázsból induló vállalkozás? Jankovits Richárd, a vállalat társügyvezetője adott interjút az autopro.hu-nak.

Hirdetés

- Fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepli a Jankovits Engineering. Milyen utat járt be három évtized alatt a vállalat?

- A mi cégünk klasszikus, rendszerváltás utáni családi vállalkozásként indult. Édesapám a Rába dolgozója volt több mint harminc évig, ott szerzett tapasztalatot az ipar és a vezetés területén is. Ő akkor a hidraulikát egy piaci résnek látta Magyarországon – induláskor a családi házunk garázsában, de már kezdettől fogva hidraulikus gépek és munkahengerek komplex szervizelésével, javításával foglalkozott a vállalkozás, három fővel.

Ezt követően évekig különböző telephelyeket bérelt a cég Győr környékén, majd édesapám volt az első magyar vállalkozó (és összességében is a hetedik), aki telket vásárolt az akkor épülő győri ipari parkban. Előrelátó módon opciós területeket is szerzett a későbbi növekedéshez, ennek köszönhetően bővültünk az utóbbi években is. Jelenleg két irodaépületünk és három csarnokunk (két gyártócsarnok és egy raktár) található Győrben. Létszámunk három főről 95-re nőtt.

Tevékenységünk kisebb hidraulikus munkahengerek szervizelésével, és kisebb berendezések gyártásával indult. A hidraulika most és a jövőben is erős szerepet tölt be életünkben - a kezdeti tevékenységünk megmaradt, van kimondott divíziónk, ami a hidraulikus munkahengerek szervizelésével és gyártásával foglalkozik. Ugyanakkor korábban ez a terület a tevékenységünk 80-90 százalékát tette ki, ma inkább tíz vagy húsz százalékot. A munkahengerek területén és az egyéb szerviz-jellegű tevékenységekben is komoly fejlődési potenciált látunk.

Az egyedi gépgyártásban már nem csak a hidraulikus gépekkel foglalkozunk. Az utóbbi években az automatizálás is erős lábbá nőtte ki magát – ide tartozik például a kamerás ellenőrzés, vagy a robotmozgatás.

- Milyen kompetenciákra volt szükségük ahhoz, hogy egy családi vállalkozásból közel száz főt foglalkoztató céggé nőjék ki magukat?

- Édesapám szerepét mindenképpen kiemelném, ő kezdettől fogva elkötelezett volt a növekedés mellett, illetve rendelkezett egy vízióval is: a Rábánál olyan területeken dolgozott, ahol külföldi szakemberekkel is kapcsolatban állt, és látta, hogy bár számos területen lemaradásban álltunk a szocialista rendszer miatt a Nyugattal szemben, a magyar szakemberek tudása, szakmai képessége semmivel sem maradt el a nyugati kollégáitól. A személyes indíttatása volt, hogy magának és mindenkinek bebizonyítsa, hogy meg tudjuk csinálni azt, amit a nyugatiak.

Ennek érdekében édesapám mindig visszaforgatta a cég nyereségét, ebből jutott a fejlődésre és a bővítésekre. Ez eredményezte azt, hogy egy ekkora vállalat létrejött.

A növekedés iránya most már nem a mennyiség, hanem a minőség. Ez új technológiák adaptálását jelenti, erre példa a kamerás ellenőrzés. Természetesen azt nem mondom, hogy nem fogunk bővülni, de a létszámnál is a minőség az elsődleges szempont: olyan szakembereket szeretnénk a céghez hozni, akik a saját területükön a csúcsot képviselik.

- A munkaerőpiac egyáltalán mennyire engedné a komolyabb bővülést?

- Nagyon nehéz a létszámot növelni, ráadásul speciális kompetenciákkal rendelkező mérnökök, projektmenedzserek, vagy hidraulikában jártas szakemberek, PLC-programozók terén nagyon szűk a kínálat – mi pedig ilyen embereket keresünk. Nem is a létszámemelés a célunk, hanem a minőség további javítása. A szakmai elkötelezettség és a vevőorientáltság két kiemelten fontos kompetencia, ezt várjuk el a dolgozóinktól, a szakmai képzést meg tudjuk adni emellé.

A teljes rezsiköltségünk fajsúlyos hányada bérköltség - ez is jelzi, hogy tevékenységünk magas hozzáadott értékkel bír -, hiszen, bár elcsépelt mondatnak hangzik, hogy minden az embereken múlik, ez tényleg igaz. Az egyedi gépgyártás egy komplex tevékenység, ahol kulcstényező az emberi tehetség és kreativitás, de a szervezettség is.

- Mi a Jankovits Engineering sikerének kulcsa?

- Nyilván említhetném a jó infrastruktúránkat, a szép csarnokainkat, ahogyan azt is, hogy megfelelő szerszámokkal és szoftverekkel dolgozunk. Ez viszont mind semmit nem érne, ha azok az emberek nem töltenék meg tartalommal, akik nálunk dolgoznak. Nagy sikereket csak olyan emberekkel lehet elérni, akik elkötelezettek, motiváltak és szakmailag megfelelően felkészültek.

A szakmai elkötelezettség, a mentalitás, az új technológiai megoldások követése és adaptálása, valamint a szervezettség és a hatékonyság adják a sikereinket. Ha szeretnénk folytatni az utunkat, akkor az utóbbi két területen kell fejlődnünk: nem vagyunk gyengék ezen a téren sem, de vannak fejlesztési lehetőségeink.

Dr. Jankovits Richárd, a Jankovits Engineering társügyvezetője

Dr. Jankovits Richárd, a Jankovits Engineering társügyvezetője | Fotó: Jankovits Engineering

A humán erőforrás kiemelt szerepéhez tartozik az oktatási intézményekkel – ami felöleli az alapfokútól a felsőfokúig terjedő széles skálát – kialakított sokéves és sokrétű kapcsolat: szakmai gyakorlatokat tartunk, részt veszünk a közép- és felsőfokú duális képzésben, támogatást nyújtunk, de kollégáim vissza-visszatérően előadóként is megjelennek az egyetemi oktatásban.

- Hogyan változott a cég tevékenységi köre a harminc év alatt?

- Egy viszonylag szűk területtől – a hidraulikus munkahengerektől – jutottunk el az automatizált cellákig és a komplex, egyedi gépek gyártásáig. Fontos a klasszikus kereskedelmi tevékenységünk is, ami a hidraulikától ered, a kezdeti idők óta több mint tíz nyugat-európai és amerikai, hidraulikus alkatrészeket gyártó vállalat disztribútorai vagyunk Magyarországon. Ehhez kapcsolódóan rendelkezünk egy nagyon komoly raktárkészlettel is hidraulikus eszközökből, alkatrészekből. Ez a készlet a mögöttünk hagyott időszakban különösen nagy előnyt jelentett. Szolgáltatásunk ma teljes körű: ipari és mobil hidraulikától, a szervizen, tanácsadáson és gépdiagnosztikán keresztül kiterjed az egyedi gépgyártásra és az automatizálásra.

- Milyen partnerekkel dolgoztak együtt a kezdeti években, és kik a fő partnerek ma?

- Az első ügyfeleink a nehéziparból jöttek, jellemzően öntödék és alumínium hengerművek (például Alcoa-Howmet, Inotal, Nemak) ezek az ügyfeleink ma is megvannak. Ezen a területen a hidraulika fontos szerepet tölt be, mert nagy erőt kell kifejteni.

Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a tavalyi évben mind a négy hazai autógyárnál volt egyedi gépgyártással kapcsolatos projektünk. Ők visszatérő ügyfeleink, a földrajzi közelség miatt az Audi a kereskedelemben is fontos partnerünk. Szintén komoly büszkeségünk, hogy a Hydro Csoporton keresztül egy tesztpréssel közvetve eljutottunk a Teslához is.

Az autógyártók mellett a Tier-1-es beszállítók is adnak nekünk munkát, a gépgyártás terén nagyrészt autóipari partnerekkel dolgozunk. A kereskedelmi vonalon viszont számos más iparágban is jelen vagyunk a hidraulikán keresztül. Egyedi gépgyártás és automatizálás térületén is célunk, hogy az autóiparon kívül nyissunk más iparágak felé.

- A vállalat legfontosabb területe a kezdetek óta a hidraulika. Ez nem számít teljesen környezetbarát technológiának. Hogyan érvényesülhet a zöld gondolat ebben a szegmensben?

- Apám már a kilencvenes években magáévá tette az alábbi, Nyugat-Európában hallott szlogent: „egy csepp olaj ötven liter ivóvizet tesz használhatatlanná.” Az olaj miatt valóban nem számít zöld megoldásnak a hidraulika, az elmúlt évtizedekben csökkent is valamelyest a felhasználási területe. A nehéziparnak viszont vannak olyan szegmensei, ahol hatalmas erőket kell megmozgatni, itt egyelőre nem lehet kiváltani a hidraulikát.

Említettem, hogy magas minőségű termékekkel dolgozunk: azt gondolom, hogy ha például egy hidraulikus munkahengert jó tömítéssel látunk el, akkor a szakmai igényességnek lesz környezetvédelmi vonatkozása is, nem fog szivárogni az olaj.

Más kérdés, hogy a hidraulikában nem feltétlenül kell olajjal dolgozni, csak maga a folyadék a lényeg. Ugyanakkor viszkozitása miatt egyelőre az olaj a legjobb megoldás, ám léteznek vízbázisú alkalmazások is. Új anyagok kikísérletezésével is lehet zöldíteni a hidraulikát, ha a technológia ebbe az irányba fejlődik, mi nyitottak leszünk rá – de kutatni nem mi fogjuk ezeket a megoldásokat.

Azt is kiemelném, hogy a hidraulikus rendszereink tervezésekor kiemelt szempont az energiahatékonyság. A hagyományos helyett frekvenciaváltós hajtásokkal szerelt tápegységeink üzemeltetési költségei alacsonyak, karbonlábnyomuk minimális, zajkibocsátásuk pedig csökken és természetesen rendszereink megfelelnek az összes biztonsági előírásoknak.

Környezetvédelem terén célunk az ISO 14001 tanúsítvány megszerzése, bár most sem vagyunk környezetszennyező cég, de ez a minősítés rendezettebb formát adna ennek a területnek.

- Hogyan jelenik meg a cégnél az Ipar 4.0?

- Az Ipar 4.0 legnagyobb gátjának az adatfeldolgozást látom: mi is rengeteg adatot tudunk kinyerni a termelésből, ezt tudjuk továbbítani is a megbízónak, a feldolgozással gyakran gond van. Szélesebb körben is ezt látom, hogy az adatgyűjtés jól megy, a feldolgozás kevésbé. Ez a gátja annak, hogy még többet kihozzunk az Ipar 4.0-ból.

Ettől függetlenül bátran használjuk az új technológiákat az általunk tervezett és gyártott berendezésekben: működnek a partnereinknél kollaboratív robotos megoldásaink, valamint a legmodernebb mesterséges intelligencia algoritmusok felhasználásával megoldást kínálunk egy-egy berendezés vagy éppen teljes gyártósor, üzem folyamatos és hibamentes működéséhez. Ezen a területen is folyamatosan növeljük a kompetenciánkat és büszkék vagyunk arra, hogy rendelkezünk ilyen jellegű referenciákkal is.

- Az elmúlt harminc év több nehezebb időszakot is felölelt, de talán nem túlzás azt állítani, hogy a legtöbb kihívást okozó két-három éven vagyunk túl. Mi a Jankovits Engineering válasza napjaink kihívásaira?

- Önmagában az, hogy több lábon áll a cég – van kereskedelmi és szerviz üzletág is; gyártunk kisebb hidraulikus berendezéseket és nagy, komplex egyedi gépeket is -, válságállóbbá tesz minket. 2020-ban a járvány alatt teljesen leálltak a nagy beruházások, akkor a kereskedelmi- és a szerviztevékenységünk nélkül komoly bajban lettünk volna, így fogalmazhatunk úgy, hogy kibekkeltük az évet.

Egy másik aspektus a vállalatirányítás: amikor a céghez kerültem, akkor 35-40 fő dolgozott itt, most 95. Nagyjából ötven fő az a határ, ami felett már más szervezési és vezetési kultúrára van szükség. Ebben sokat fejlődtünk az elmúlt években, de még mindig sok teendők van ezen a területen. A hatékonyság és a szervezettség növelése egy sziszifuszi munka – folyamatosan végezzük, de még mindig van vele teendő. Ebbe a stratégiánkba illik az ERP-rendszerünk fejlesztése, elsősorban a projektmenedzsment irányában.

Sokat segít a munkámban édesapám, valamint a három éve a csapatunkat erősítő cégvezető kolléga, aki korábban is az egyedi gépgyártásban dolgozott. A szervezeti struktúra nagyon fontos a válság idején, emellett a folyamatos szakmai fejlődés is szükséges, különösen most, amikor szinte egy ipari forradalom zajlik – lépést kell tartani a trendekkel ahhoz, hogy megfelelő hozzáadott értéket adhassunk a partnereinknek.

Ide sorolnám a munkavállalók felé mutatott képet is, hiszen ekkora munkaerőhiány idején a dolgozók megtartása létfontosságú lehet. A fizetés csak egy része ennek a képnek, fontos az is, milyen képet mutat magáról a vállalat, és mi terjed el róla: nálunk azok szeretnek dolgozni, akik bírják a változatosságot és szeretik az új projektekkel járó kihívásokat.

- Hogyan tudná összegezni a mögöttünk hagyott évet?

- Nagyon nagyot emelkedett az árbevételünk 2022-ben úgy, hogy 2021-ben 25 százalékos emelkedést könyvelhettünk el 2019-hez képest (a járvány miatt 2020-szal nem érdemes számolni). Ez természetesen pozitív, de az üzleti eredményünk idén már nem tudott fejlődni 2021-hez képest: ennek több oka is van, az egyik legfőbb, hogy kezdeti, fix árakkal számolunk a projektek esetében, most azonban olyan gyorsan változnak az anyagárak, hogy emiatt pluszköltségeket kell lenyelnünk a hosszabb projektek esetében. A hosszú szállítási idők szintén gondot okoznak.

Az árbevétel növekedése örvendetes, az üzemi eredmény alakulása nem, azon szeretnénk dolgozni, hogy 2023-ban a két mutató közelebb kerüljön egymáshoz.

Tavaly egy üzletfejlesztési vezető kollégával is bővültünk, így jelenleg nagyon komoly erőforrással rendelkezünk az üzletfejlesztés területén. Ez egy nagyon fontos terület, azt ugyanis már bizonyítottuk, hogy exportképes termékeket állítunk elő, de ehhez meg is kell találnunk a megfelelő külföldi partnereket – a magyar ipar, bár komoly fejlődésen megy keresztül, nem túl nagy, a fejlődéshez kellenek a külföldi ügyfelek is.

Fotó: Jankovits Engineering

Az 1992-ben családi vállalkozásként alakult Jankovits Engineering mára egy 95 fős vállalattá fejlődött, jelentős szerepet betöltve a hazai gépgyártás, automatizálás és ipari hidraulika területén. A vállalat kiemelt figyelmet fordít a kutatásra és fejlesztésre, melynek irányvonala a megnövelt élettartam, az energiatakarékos üzemmód és a környezetbarát technológiák kialakítása. Az innovációs fejlesztéseknek köszönhetően a társaság folyamatosan szélesíteni tudja termékpalettáját, mely a vevők számának növekedését és a vállalkozás stabilitásának megerősítését eredményezi.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink