Beszállítók A FIA-rali hibrid rendszerének beszállítója lesz a Schaeffler leány

A FIA-rali hibrid rendszerének beszállítója lesz a Schaeffler leány

autopro.hu | 2020.05.02 16:21

A FIA-rali hibrid rendszerének beszállítója lesz a Schaeffler leány

Fotó: Schaeffler

A Schaeffler leányvállalatát, a Compact Dynamicsot jelölte ki két évre a FIA Motorsport Világtanács a FIA ralibajokság hibrid rendszerének kizárólagos szállítójává. A FIA nagy teljesítményű P3-topológiás hibrid rendszerének fejlesztése már folyamatban is van, melynek gyártásáért két évig felel a beszállító.

Hirdetés

A németországi Starnberg városában működő Compact Dynamics-ot – mely a Schaeffler 100 százalékos tulajdonában lévő leányvállalata – a FIA Motorsport Világtanács kiválasztotta a hibrid rendszer kizárólagos szállítójává. A szóban forgó rendszert a FIA rali-világbajnokságon (WRC) fogják alkalmazni. Az innovatív hibrid technológiát az új Rally1 járműkategóriában kezdetben három évig használják majd a 2022-es szezontól kezdődően. A Compact Dynamics a döntés előtt pályázati eljárásban vett részt számos más vezető beszállító részvétele mellett.

A vállalat nagy teljesítményű P3-topológiás hibrid rendszere rendkívül kompakt kialakítású burkolattal rendelkezik – melyben megtalálható a motor-generátor egység, a vezérlőegység és az akkumulátor –, így biztosítja a maximális teljesítmény-sűrűséget, egyúttal megfelel a FIA szigorú követelményeinek is. A hibrid rendszer akkumulátorát a Compact Dynamics partnere, a németországi Rainbach-ban működő Kreisel Electric biztosítja. A FIA hibrid rendszerének fejlesztési munkái már folyamatban vannak, a járművek első tesztelését 2021-re tervezik.

Számos autósportnak részesei

„Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy a Compact Dynamics a FIA exkluzív beszállítója lett”- nyilatkozta Dr. Jochen Schröder, a Schaeffler e-mobilitási üzletágának vezetője. „A Compact Dynamics 2015 óta partnerünk az elektromos versenyautó-hajtások fejlesztésében, amelyeket más Schaeffler-komponensek mellett a FIA Formula E járművekhez szállítunk. A motorsportból származó szakértelmünk hozzájárul az új technológiák gyártásra kész kifejlesztéséhez, például az elektromos tengelyek, a hibrid erőátviteli eszközök és az elektromos hajtásrendszerek motorjainak területén is. A FIA rali-világbajnokságon való részvételünk tovább erősíti ezt a pozitív hatást.”

Oliver Blamberger, a Compact Dynamics ügyvezetője is hasonlóan vélekedik. „Az innovatív elektromos meghajtó rendszerek speciális fejlesztői és szállítói vagyunk, nagy erőt képviselünk a nagy teljesítményű hajtások területén. Az elmúlt években lehetővé vált számunkra, hogy részt vegyünk olyan autósport-sorozatokban, mint például a FIA Formula 1, a LeMans (Prototípus 1. osztály) és a FIA Formula E. A FIA Motorsport Világtanács döntése pedig most egy újabb mérföldkövet jelent ebben a sikertörténetben. Örülünk ennek a lehetőségnek: termékeink kiválóságát a raliversenyek legmagasabb szintjén bizonyíthatjuk.”

Kiemelt Partnereink