Beszállítók A Chrysler menti meg a Fiat olasz beszállítóit?

A Chrysler menti meg a Fiat olasz beszállítóit?

autopro.hu | 2013.07.23 08:00

A Chrysler menti meg a Fiat olasz beszállítóit?

Közel ezer vállalkozás jövője függ a Fiat teljesítményétől, az olasz autóipar azonban komoly kihívásokkal küzd. Ilyenkor jól jön egy nagy testvér az óceán túlpartján.

Hirdetés

Amikor a Fiat felkérte egyik beszállítóját még 2010-ben, hogy tudna-e kézzel vart bőrüléseket készíteni a Chrysler 300 szedánjához, egy különös történet szimbolikus lépésére került sor. Merthogy a Poltrona Frau vezérigazgatója igent mondott, annak ellenére, hogy a megrendelés azonnali teljesítésre vonatkozott. Dario Rinero azon nyomban felkutatott egy amerikai partnert, akihez kitelepítette a bőrvarrásban jártas szakemberei egy részét.

Chrysler 300C

Az évek során a Fiat megannyi beszállítója követte a példát, és különféle együttműködési formákban horgonyt vetettek az Újvilágban. Az előre menekülés indokát jól mutatja, hogy az elmúlt évtizedben az évi 1,12 milliós olaszországi autógyártás volumene 400 ezerre zsugorodott. A Torinóban és környékén működő 872 beszállító aligha teheti meg, hogy elszalassza a Fiat és a Chrysler együttműködéséből fakadó lehetőséget, miután a közel ezer cég bevételének nagyjából fele a vezető olasz autógyártóhoz köthető.

A Poltrona Frauhoz hasonló úton halad az Adler Group is, amely 1993 óta gyárt hangszigetelő beltéri elemeket a Fiathoz. A Nápoly közelében működő cégcsoport azért vásárolta fel német versenytársát, a HP Pelzert, hogy ezzel a lépéssel megerősödve ki tudja szolgálni a tengerentúli igényeket, nevezetesen a Chrysler hangszigeteléshez kapcsolódó megrendeléseit.

Egyik említett cég sem nyilatkozik az amerikai üzlet számadatairól ám a nyilvánvaló előnyökre utal, hogy míg a Fiat tavaly 1,9 millió járművet készített világszerte, ugyanez az érték a Chrysler esetében 2,4 millió.

Egyre egyértelműbbé válik az olasz beszállítók számára, hogy vagy bekapcsolódnak a Fiat-Chrysler túlélőláncba, vagy bezárhatják a boltot.

Kiemelt Partnereink