Beszállítók A Bosch-tól szerzi be üzemanyagcelláit a Nikola

A Bosch-tól szerzi be üzemanyagcelláit a Nikola

autopro.hu/P.B. | 2021.09.06 06:21

A Bosch-tól szerzi be üzemanyagcelláit a Nikola

Fotó: Nikola Motor Company

Stratégiai megállapodást kötött az amerikai elektromosteherautó-gyártó startup, a Nikola és a német Bosch. A megállapodás értelmében olyan kulcsfontosságú alkatrészeket szállít a Bosch a Nikolának, amik segítségével elkészülhet a teherautók hajtásrendszere.

Hirdetés

A Nikola elmondta, hogy a szerződés lehetővé teszi az amerikai gyárukban az üzemanyagcellák összeszerelését. Ezeket a cellákat az amerikai besorolás szerinti Class 7-es, azaz 11,5 és 15 tonna közötti teherautókba szereli majd be a vállalat. A közlemény szerint a cellákat a saját igényeire szabhatja a Nikola.

Az alkatrészeken kívül használatra kész cellákat is szállít a Bosch a Nikolának, az viszont nem derül ki a közleményből, hogy ezeket melyik járműben fogja használni a startup. Ami biztos, hogy a Nikola első teherautója az Egyesült Államokban a Tre lesz, ami egy 15 tonnás kamion (Class 8), és regionális fuvarozási célokra használják majd. A Tre várható hatótávolsága 800 kilométer lesz, az utakon 2023-ban jelenhetnek meg az első példányok.

Már zajlik a tesztelés

A Nikola Tre prototípusának tesztelése már zajlik az Egyesült Államokban, sőt, még 2021-ben elindulhatnak az olyan tesztek is, amiben a leendő vásárlók is részt vesznek. A modell európai változatát Ulmban fogják gyártani, elképzelhető, hogy a Bosch kész celláit ezekbe a teherautókba szerelik majd be – írja az electrive.com.

A Bosch és a Nikola már régóta partnerei egymásnak, ám az együttműködést meg kellett újítani, miután 2020 őszén csalással vádolták meg a Nikolát – ennek következtében az akkori vezérigazgató, Trevor Milton távozni is kényszerült a cég éléről, és több befektető bizalma megingott. A mostani megállapodás viszont azt mutatja, hogy a Bosch továbbra is hisz a vállalatban.

Kiemelt Partnereink