Beszállítók A Bosch kihasználja a generatív MI előnyeit a gyárakban

A Bosch kihasználja a generatív MI előnyeit a gyárakban

autopro.hu/V.T. | 2023.12.21 07:19

A Bosch kihasználja a generatív MI előnyeit a gyárakban

Fotó: Bosch Pressroom

A Bosch két németországi létesítményében végez generatív mesterséges intelligencián (MI) alapuló projekteket. Ezek során szintetikusan létrehozott képekkel fejlesztik az MI alapú megoldásokat vizuális átvizsgálási célokra, valamint optimalizálják is a már meglévő modelleket. A Bosch azt várja a projektektől, hogy végeredményben kevesebb időt kelljen majd szánni az MI alkalmazásának megtervezésére, elindítására és felfuttatására. A jelenlegi hat-tizenkét hónap helyett csupán pár hetes időtartamot szeretnének elérni. A sikeres projektek után a szintetikus adatot előállító szolgáltatásokat más Bosch gyárakba is eljuttatják.

Hirdetés

Stefan Hartung, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának elnöke elmondta, hogy a vállalat üzemeinek már majdnem fele hasznosítja az MI-t a gyártási folyamatok közben. Hozzátette, hogy a generatív mesterséges intelligenciával nem csak a jelenlegi MI megoldásokat teszik jobbá, hanem meg is alapoznak a technológia szárnyalásának.

Komoly gazdasági előnyök állnak a generatív MI mögött: a létesítmény méretétől és a termelés típusától függően komoly produktivitási növekedést és hat-hét számjegyes mértékű költségcsökkentést hozhat a technológia alkalmazása, évente és gyáranként számolva. Hartung szerint az MI hasznos lesz az innovációk és a produktívabb emberi munka szempontjából, ezért a Bosch vezető szerepet kíván betölteni az MI ipari használatának fejlesztésében és alkalmazásában.

Látható előnyöket hoz az MI

A Bosch legnagyobb gyárai már aktívan használják az MI-t a termelés ütemezéséhez, nyomon követéséhez és vezérléséhez. Például a hildesheimi üzemben az MI-alapú adatelemzés nagyjából 15 százalékkal csökkentette az új gyártósorok beindításának időigényét, míg a Stuttgart-Feuerbach-ban található gyárban az új algoritmusok három és fél percről három percre csökkentik a komponensek tesztelési idejét. „A generatív MI-vel meglépjük a mesterséges intelligencia evolúciójának következő lépcsőfokát és új szintre fejlesztjük a modern gyártást is” - mondta Tanja Rueckert, a Bosch igazgatótanácsának tagja.

A vállalat abból is profitálhat, hogy a generatív MI szoftverének modelljeit a Bosch kutatócsoportjai fejlesztették ki, és most a cég gyáraiban alkalmazzák őket. Az egyik üzemben olyan MI-t használnak, ami szintetikusan előállított képek segítségével vizsgálja meg a rézvezetékek hegesztéseit az elektromotorokban, míg egy másik algoritmus nagynyomású pumpák minőségellenőrzését végzi.

Már több helyen is használják a technológiát

A feuerbachi gyárban évekig manuálisan vizsgálták át az üzemanyag befecskendezők alkatrészeit. A termékek összetettsége és a gyártósorok felépítésében lévő különbségek nem tettek lehetővé más megoldást. Az új megközelítés egy olyan generatív MI-t vet be, ami felismeri a különféle termékverziókat, azok lehetséges hibáinak mintáit, és figyelembe veszi a gyártási folyamatok különbségeit is. Ez egy, a Bosch kutatói által fejlesztett modellen alapszik, amit a cég hálózatáról táplálnak hatalmas adatmennyiségekkel. A modell finomhangolásához szintetikusan előállított adatokat használnak, ami lehetővé teszi, hogy az MI önállóan vizsgálja át az elemeket és csak bizonytalan esetekben kérjen emberi segítséget.

A hildesheimi üzemben, az elektromotorok részlegén már sikeresen alkalmaztak szintetikus képeket betanítási célokra. A gyárban azt remélik, hogy az új megközelítésnek köszönhetően hat hónappal rövidül a konkrét projekt időtartama a hagyományos megoldásokhoz képest, ami évente hat számjegyű megtakarítással járhat, euróban számolva. A Bosch további üzemekbe is tervezi eljuttatni a generatív MI-t használó eljárásokat.

A Bosch élen jár az Ipar 4.0-ban

A Bosch gyáraiban közös, hogy mindegyikben folyamatos figyelmet szentelnek az Ipar 4.0-nak. Rueckert állítása szerint az MI nagy hasznát veszi annak, hogy a Bosch több, mint tíz éve digitalizálja és köti össze egy hálózatba az üzemeit, hisz az így keletkező adatmennyiség jól jön az Ipar 4.0 és a mesterséges intelligencia alkalmazása közben. A hibákat rövidebb idő alatt lehet azonosítani, a gépek holtideje minimális szinten tartható, hulladékból is kevesebb keletkezik és az energiát is összpontosítva lehet beosztani, ezek pedig hatékonyabb, produktívabb és kevésbé szennyező gyárakat fognak eredményezni - tette hozzá.

Például a Bosch kifejlesztett egy olyan MI-alapú rendszert, ami rendellenességeket és hibákat azonosít a gyártási folyamatokban, ezzel növeli a termékek minőségét. Ezt a rendszert már ötven Bosch üzemben használják, ami kétezernél is több összekötött gyártósort jelent. Az MI-t számos, a vállalathoz tartozó létesítményben használják vizuális átvizsgálásra. Erre példa a több, mint húsz gyárban használt Machine Vision AI, amit a Bosch nehezen felismerhető hibák észlelésére fejlesztett ki. Ide tartoznak a karcolások, felületi sérülések és a hegesztési hibák.

Világszintű elismerés a Boschnak

A Bursában, Törökországban található gyár tökéletesen bemutatja, hogy mit képes az MI elérni a gyártóiparban. A török üzem a mesterséges intelligencia segítségével 30 százalékkal csökkentette a víz-, és hat százalékkal az energiafelhasználást, míg kilenccel a keletkező hulladék mennyiségét, eközben pedig tíz százalékkal nőtt a gyár hatékonysága. Ezen Ipar 4.0-ban elért eredmények miatt a Világgazdasági Fórum kiemelt dicsérettel illette a gyárat.

Ez a negyedik alkalom, hogy egy Bosch üzem ilyen elismerésben részesül a Fórumtól, valamint a második eset, ha a mesterséges intelligencia területén végzett fejlesztéseket nézzük. Ez mutatja, hogy „az MI történelmi jelentőségű. Alapjaiban fogja megváltoztatni az ipari termelést egy jobb irányba” - összegzett Rueckert a Bosch közleményében.

A Bosch termékeivel 1898 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára jelentős cégcsoport lett. Hazánkban a Bosch Csoport nyolc önálló vállalat szoros stratégiai együttműködéseként Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink