Beszállítók A beszállítók profitálnak az élénkülő amerikai és ázsiai piacok hatására

A beszállítók profitálnak az élénkülő amerikai és ázsiai piacok hatására

Panker Gergő | 2013.11.12 10:41

A beszállítók profitálnak az élénkülő amerikai és ázsiai piacok hatására

Az eddig nyilvánosságra hozott harmadik negyedéves jelentésekből látszik, hogy az első körös autóipari beszállítók erős növekedésnek indultak. A legnagyobb mértékű erősödés Észak-Amerikában és Ázsiában tapasztalható.

Hirdetés

A növekedésnek induló beszállítók egyik ékes példája a BorgWarner, amelynek nettó árbevétele 65 százalékot ugrott a tavalyi adatokhoz képest a turbófeltöltők és vezérlőmodulokat érintő keresletnövekedés hatására, míg a Mitsubishi Electric szintén jelentős, 29 százalékos növekedésről számolt be Észak-Amerikában. A visszatérő kereslet egyre inkább hatással van a beszállítók eredményeire. A felsorolt vállalatok közül a legtöbb rendelkezik magyarországi telephellyel is.

Az általános növekedési trend azonban rávilágított néhány beszállítóra, akik a növekedési trend ellenére továbbra is szenvednek. A növekvő – különösen Dél-Amerikában tapasztalt – eladások ellenére a Lear csökkenő bevételről számolt be. A Tanneco nettó bevétele jelentősen visszaesett a harmadik negyedévben az egy évvel ezelőtti 125 millió dollárról 12 millió dollárra annak ellenére, hogy a vállalat növekvő eladásokról és működési eredményről számolt be. Johnson Controls az autóelektronika üzletágának eladását tervezi, hogy így racionalizálja működését, annak ellenére, hogy a vállalat a tavalyi visszaesés után idén 105 millió dollár profitot jelentett a harmadik negyedévben.

Az eddig publikált negyedéves jelentések legfontosabb adatai:

Mitsubishi Electric

A Mitsubishi Electric nettó árbevétele 73,7 százalékkal 22,88 milliárd jenre (232,79 millió dollár) nőtt a harmadik negyedévben az előző év hasonló időszakához képest. A vállalat eladásai 7 százalékkal 997 milliárd jenre (9,94 milliárd dollár) nőttek. Az autóipari alkatrész üzletágban emelkedésről számoltak be mind a megrendelések és az eladások terén is az előző év ugyanezen időszakához képest egyrészt a növekvő észak-amerikai autóeladások, másrészt a gyengülő jen hatására. A növekvő eladásoknak köszönhetően az üzletág működési eredménye 86,8 százalékkal 23,8 milliárd jenre (242,15 millió dollár) nőtt.

A MiEV elektromos kisautót gyártó Mitsubishi Electric nettó árbevétele 73,7 százalékkal nőtt

Japánban az eladások 0,27 százalékkal 608.36 milliárd jenre (6,18 milliárd dollár) csökkentek. Észak-Amerikában az eladások 29 százalékkal 77,52 milliárd jenre (788,7 millió dollár) emelkedtek. Ázsiában (kivéve Japán) az eladások 19,9 százalékkal voltak jobbak az egy évvel korábbinál, és elérték a 187,7 milliárd jent (1.89 milliárd dollár).

Aisin Seiki

Az Aisin Seiki nettó féléves árbevétele 49,2 milliárd jenre (500 millió dollár) nőtt, amely 19,4 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi eredményhez képest. A vállalat eladásai 7,4 százalékkal 1 400 milliárd jenre (14,2 milliárd dollár) nőttek. A működési eredmény 2,1 százalékkal 86,2 milliárd jenre (877 millió dollár) kúsztak. Az Aisin Seiki eladásai szintén emelkedtek a japán autógyártók növekvő termelésének köszönhetően, amely különösen a tengerentúli gyárakat jellemezte..

Cooper-Standard

A Cooper-Standard nettó árbevétele 66,3 százalékkal 20,3 millió dollárra növekedett a 2013. szeptember 30-ával záruló harmadik negyedévben a tavalyi 11,6 millióval szemben.

A Cooper-Standard szerint a növekedést az alacsonyabb átalakítási költségeknek és a 2013 második negyedévében elindított részvény-visszavásárlási programnak köszönhetik. Az év egészére a vállalat 3,05 és 3,07 milliárd dollár közötti eladásból származó árbevételre számít.

Denso

A Denso 92,2 százalékos növekedésről számolt be az év első hat hónapjában az előző év hasonló időszakához képest, nettó árbevétele elérte a 15 milliárd jent (1,5 milliárd dollár). A vállalat működési eredménye 41 százalékkal 192,2 milliárd jenre (1,2 milliárd dollár) nőtt. Denso eladásból származó árbevétele 1 900 milliárd jenre (19,3 milliárd dollár) rúgott, amely 14,7 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest. A vállalat észak-amerikai eladásai 33,9 százalékkal 402,7 miliárd jenre (4,1 milliárd dollár) ugrottak az autógyártás felfutása és a gyenge jennek köszönhetően.

Az autóalkatrész-gyártó óriáscég bevétele közel kétszeresére nőtt a harmadik negyedévben

A Denso szerint az eladásokban és a működési eredményben tapasztalható növekedés az első félévben az észak-amerikai autóeladásoknak és a jen a dollárral szembeni gyengeségének köszönhető. A vállalat eladásai Európában és Ázsiában is növekedésnek indultak az autóipar folyamatos javulásának köszönhetően.

BorgWarner

A BorgWarner nettó árbevétele 65 százalékkal 166,8 millió dollárra nőt a harmadik negyedévben az előző év hasonló időszakához képest. A vállalat működési eredménye 38,4 százalékkal 225,6 millió dollárra ugrott az előző év harmadik negyedévében jegyzett 163 millió dollárhoz képest. Az eladásokból származó árbevétel 1,8 milliárd dollár volt, amely 6,5 százalékkal több az előző évben regisztrált 1,69 milliárdnál.

A magyarországi telephellyel is rendelkező BorgWarner fő tevékenysége a turbófeltöltők gyártása. A vállalat 3-4 százalék növekedést vár a 2013-as évtől

A motor üzletág eladásai 3,6 százalékkal 1,16 milliárdról 1,21 milliárd dollárra nőttek. A vállalat szerint az eladásokban tapasztalt növekedés az turbófeltöltők, vezérlőmodulok és kipufogógáz-visszavezető rendszerek világszerte növekvő eladásainak köszönhető. A kamat és adózás előtti profit 6 százalékkal 184 millióról 196 millió dollárra nőtt az előző év hasonló időszakához képest.

Az európai gazdaság lassulásának hatására a BorgWarner módosította az egész éves előrejelzését. A vállalat a korábbi 3-5 százalékos növekedéssel szemben most 3-4 százalékos növekedést vár az év egészétől.

Dana

A Dana 21,4 százalékos árbevétel-növekedésről számolt be a szeptember 30-án záruló harmadik negyedévben, 68 millió dollárt könyvelve a tavalyi 56 millió dollár után.

TRW

A TRW Automotive nettó nyeresége a harmadik negyedévben 6 százalékkal 4,2 milliárd dollárra nőtt a tavalyi év hasonló időszakához képest az aktív és passzív biztonsági termékekre való növekvő kereslet, az észak-amerikai és kínai termelés növekedése és a valutaárfolyamok pozitív alakulásának köszönhetően.

Johnson Controls

A tavalyi 8 millió dolláros veszteség után a Johnson Controls 105 millió dolláros nettó árbevételről számolt be a szeptember 30-ával végződő pénzügyi év negyedik negyedévében. Az elektronikai alkatrészeket gyártó vállalat eladásokból származó árbevétele 5,8 százalékkal 11 milliárd dollárra nőtt.

A vállalat 30 százalékos növekedést vár a 2014-es év első negyedévében. – A Johnson Controls egy új éra kezdetén van – mondta Alex Molinaroli, a cég vezetője. – Úgy gondoljuk, hogy a profitnövelő kezdeményezéseink beindultak és a piacaink is egyre stabilabbak – tette hozzá. A vállalat idén bejelentette, hogy eladja a teljes autóelektronika üzletágát, melynek értéke 1 milliárd dollárra rúghat. A tranzakció az idei év végére várható.

Tenneco

A Tenneco nettó árbevétele a harmadik negyedévben jelentős mértékben, 12 millió dollárra csökkent a tavalyi év hasonló időszakához képest, amikor is a vállalat 125 millió dollárt jegyzett. Az eladásokból származó nettó árbevétel és a működési eredmény ennek ellenére 10,1 százalékkal 1,96 milliárd dollárra nőtt. Tenneco autóalkatrész-eladásai 10 százalékkal 1,4 milliárd dollárra nőttek a harmadik negyedévben a járműgyártás kulcsfontosságú piacokon tapasztalt növekedésének köszönhetően. A vállalat teherautó-alkatrész eladásai 28 százalékkal 236 millió dollárra nőttek.

A vállalat idén februárban bejelentette, hogy 2013 egészére 6,4 és 6,8 milliárd dollár közötti eladásokból származó árbevételre számít a gyári alkatrész üzletágától, amelyben az Észak-Amerikában, Dél-Amerikában és Kínában tapasztalható növekvő kereslet segíthet.

Lear

A Lear nettó árbevétele 7 százalékkal 112,8 millió dollárra csökkent a harmadik negyedévben az előző év hasonló időszakához képest. Az eladásból származó bevétel ugyanakkor 11 százalékkal 3,9 milliárd dollárra nőt az előző évben jegyzett 3,5 milliárd dollárról. Az adózás előtti bevétel 2,8 százalékkal 158,7 millió dollárra nőtt az egy évvel korábbi 154,4 millió dollárról.

Az autóüléseket és egyéb autóipari termékeket gyártó Lear szintén jelen van Magyarországon

A vállalat profitált az Amerikában tapasztalható személyautók iránti kereslet emelkedéséből Az észak-amerikai eladások 7,1 százalékkal 1,5 milliárd dollárra nőttek, Ázsiában ugyanez az érték 11,1 százalékkal 692,9 millió dollárra nőtt, míg a dél-amerikai eladások 19,9 százalékkal 248,9 millió dollárra emelkedtek.

Federal-Mogul

A Federal-Mogul 38 millió dollár nettó árbevételt jelentett a harmadik negyedévben. A sebességváltó eladások 11 százalékkal 1,04 milliárd dollárra nőttek. Az autóalkatrész üzletág eladásai 5 százalékkal 734 millió dollárra nőttek, az adózás előtti eredmény pedig 8,2 százalékkal 54 millió dollárra emelkedett a harmadik negyedévben.

Kiemelt Partnereink