Beszállítók A beszállítók aranykora jön el az önvezetéssel

A beszállítók aranykora jön el az önvezetéssel

autopro.hu/B.B. | 2016.07.05 06:22

A beszállítók aranykora jön el az önvezetéssel

Bár a fogyasztók legnagyobb része még nem találkozott önjáró autóval, már most nagyban csilingel a beszállítók kasszája.

Hirdetés

A legtöbb autós egyelőre még csak a híreken keresztül követheti figyelemmel a kibontakozó trendeket, személyes tapasztalatok még csak keveseknek állnak rendelkezésére a lassan, de biztosan közelgő sofőrök nélküli közlekedéssel kapcsolatban, ám a beszállítók szemszögéből teljesen más fényt kapnak a fejlesztések. A programok által vezérelt gyorsítást, lassítást és kanyarodást lehetővé tévő eszközök nagy részét ugyanis nem a hagyományos autógyártók, hanem a beszállítók adják.

Az AlixPartners felméréséből kiderül, hogy az önjáró autók fejlesztéseinek hatására 2020-ig 20 és 25 milliárd dollár közötti összeggel gyarapodhat a szenzorokat és szoftvereket kínáló vállalatok száma, számol be az Automotive News. A szoftverek között az egyre pontosabb térképek és az ütközések elkerülését segítő programok a legjelentősebbek, ezek adhatják a bevételek legnagyobb részét (akár hatvan százalékát is), míg a kamerák, radarok és különféle lézerek piaca 9,9 milliárd dollár értékűre növekedhet az évtized végére.

A tanulmányt készítő szolgáltató azt is leszögezi, hogy a termékek folyamatos fejlődése miatt piacuk még nem teljesen kiforrott, az összértékesítés értéke és szerkezete alaposan megváltozhat. A lidar technológia (lézer alapú távérzékelés) például csak 185 millió dollárt fog megmozgatni, miközben az egyre gyűlő tapasztalatok alapján egy rendkívül vonzó műszaki alternatívát jelenthet a gyártóknak. Az árak alakulására a kereslet növekedése és a csökkenő költségek miatt is számítani lehet.

Az előrejelzés a legnagyobb autóipari beszállítók közül a Continentalt, a Boscht, a Valeot, az Autolivet, a Delphit és a Densot nevesíti, egyben kiemeli, hogy a jövőben egyre inkább ők uralhatják az autóipart. A sorból természetesen a Mobileye és a Google sem maradhat ki, utóbbit a legjobb helyzetben lévő beszállítónak tartja Mark Wakefield, az Alixpartners első embere.

A trend természetesen a munkaerőpiacra is alapos hatással lesz, bár valószínűleg egy ideje már mindenkinek egyértelmű, hogy a szoftvermérnökök okkal dörzsölhetik a tenyerüket.

Kiemelt Partnereink