Beszállítók A BASF már az akkumulátorok újrahasznosítására fókuszál

A BASF már az akkumulátorok újrahasznosítására fókuszál

autopro.hu/Sz.N. | 2020.12.15 08:21

A BASF már az akkumulátorok újrahasznosítására fókuszál

Fotó: BASF SE

A BASF schwarzheidei gyárában elektromos autók akkumulátorát fogja újrahasznosítani, melyhez az elektromobilitás fellendülésével nagy reményeket fűz. A vegyipari vállalat célja nem más, minthogy az értékes nyersanyagokat visszanyerjék a használt akkumulátorokból.

Hirdetés

A BASF vegyipari vállalatcsoport további beruházásba kezd a Brandenburg tartományban található schwarzheidei üzemében. 2022-ig egy tesztüzemet hoznak létre, ahol elektromos autók akkumulátorából akarják visszanyerni a lítiumot – közölte Twitteren Brandenburg tartomány gazdasági minisztériuma. A kezdeményezést a konszern szóvivője is megerősítette.

Jörg Steinbach gazdasági miniszter üdvözölte a BASF döntését, a település számára újabb sikernek nyilvánította. A vállalat lépésével most már a teljes értékláncot lefedik Brandenburgban. „A körforgásos gazdaság és ezáltal a fenntarthatóság szempontjából a közlekedés elektrifikálása magában foglalja az elemek újrahasznosítását is” – magyarázta a miniszter.

Hatalmas növekedés várható az eladásokban

A napokban jelentette be a ludwigshafeni székhelyű vállalat, hogy a jövőben egyre inkább újrahasznosított anyagokkal kívánja helyettesíteni a fosszilis nyersanyagokat. A vállalatcsoport vezetője, Martin Brudermüller által közölt információk alapján a vállalat tervei szerint az úgynevezett körforgásos gazdaság megoldásaival 2030-ra 17 milliárd euróra dupláznák meg eladásait. Az anyagkörforgást tekintve többek között az elektromos autókra hivatkozott.

„Szakértők szerint 2030-ig több mint 1,5 millió tonna elektromos jármű akkumulátorcelláját kell megsemmisíteni. Azonnali megoldásra van szükségünk, hogy az olyan értékes nyersanyagokat, mint lítium, kobalt és nikkel gazdaságosan és környezetkímélő módon tudjuk visszanyerni” – számolt be az Automobilwoche.

Kiemelt Partnereink