Beszállítók 5G-vel erősít a Continental

5G-vel erősít a Continental

autopro.hu/V.M. | 2023.08.28 08:18

5G-vel erősít a Continental

Fotó: Continental Press Releases

A Continental csehországi Brandýs nad Labemben működő gyára vált az autóipari beszállító első európai üzemévé, ahol privát 5G hálózatot építettek ki. Remények szerint a technológia lehetővé teszi majd többek között a karbantartás optimalizálását és a hatékonyság növelését.

Hirdetés

A T-Mobile által biztosított ötödik generációs mobilhálózat a kijelzőket gyártó üzem 5000 négyzetméterét fedi le nyolc csatlakozási ponttal. A Continental idővel összesen több mint ezer eszközt és szenzort tervez csatlakoztatni a gyors adatforgalmat biztosító hálózathoz.

A Continental a digitális gyár koncepció megvalósítása felé tett fontos lépésként értékeli az 5G implementálását, ami a tervek szerint az emberek, a szenzorok és különböző gépek, például robotok közti kommunikációt fel fogja gyorsítani.

Új lehetőségek a karbantartásban

A jobb konnektivitás egyúttal nagyobb rugalmasságot is lehetővé tesz a dolgozók számára. A gyors adatcserének hála például egy technikus a távolból, például otthonról adhat iránymutatást az üzemben lévő kollégájának a kiterjesztett valósággal támogatott karbantartási munkák során.

Ismét csak a karbantartást támogathatja az 5G-hálózaton keresztül végzett adatgyűjtés. A gépektől és szenzoroktól származó temérdek adat felhasználható lesz a prediktív karbantartás megvalósítására, ezáltal csökkentve a meghibásodásokból fakadó váratlan leállások esélyét. Ezenkívül a termelés egyéb módon való optimalizálása szintén elérhető az adatok kiértékelésével.

Magyarországon a Continental technológiai vállalat a jövőbeli autóipari trendekhez igazodó mesterséges intelligencia fejlesztő központtal, egy járműdinamikai fejlesztőközponttal és tesztpályával, hat gyárral, illetve egy regionális gumiabroncs kereskedelmi központtal van jelen. Hazánkban a vállalat mintegy 8 ezer munkatársat foglalkoztat. A Continental folyamatosan és nagy mértékben járul hozzá a közlekedés biztonságának javításához és a globális klímavédelemhez. Mindezt teszi fékrendszerek, hajtómű- és futómű-komponensek és infotainment megoldások biztosításával, valamint a járműelektronika, műszaki elasztomer-termékek fejlesztésével, ipari szállítási megoldások gyártásával és gumiabroncsok értékesítésével. Magyarországon a Continental Csoport mindhárom üzleti szektorával jelen van. Az autóipari és a gumiabroncs szektorokhoz tartozó, valamint az ipari megoldásokat szállító ContiTech vállalatok tevékenységet folytatnak Budapesten, Budaörsön, Makón, Nyíregyházán, Szegeden, Vácon és Veszprémben.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink