Beszállítók 2027-ben indul a francia szilárdtest akkuk gyártása

2027-ben indul a francia szilárdtest akkuk gyártása

autopro.hu/V.M. | 2024.01.24 08:23

2027-ben indul a francia szilárdtest akkuk gyártása

Fotó: Facebook/ProLogium Technology

A tajvani ProLogium Technology számításai szerint a franciaországi üzemében 2027-ben indulhat meg a szilárdtest akkumulátorok tömegtermelése, ami egy fontos mérföldkövét képezheti majd az európai akkumulátoripar fejlődésének.

Hirdetés

A ProLogium azon tervét, hogy a franciaországi Dunkerque városában létesítsen akkumulátorgyárat, tavaly tavasszal jelentették be. Az akkori közlés szerint a vállalat az első Tajvanon kívüli üzemébe 5,2 milliárd eurót fektet 2030-ig.

A Reuters beszámolója szerint a ProLogium vezérigazgatója, Vincent Yang a vállalat új tajvani akkumulátorgyárának megnyitóján beszélt a franciaországi beruházásról. Mint mondta, „ha minden simán megy”, akkor a tömegtermelés 2027-ben veszi kezdetét Franciaországban.

Az ázsiai vállalat a Tajvan körüli geopolitikai feszültségekre tekintettel határozott úgy, hogy földrajzilag diverzifikálja működését, és új üzemét Európában építi fel. „Politikai okok miatt, az igazgatótanácsunk nem akar túl nagy kapacitást kiépíteni ott (Tajvanban)” – mondta el Vincent Yang a franciaországi beruházás bejelentésén 2023-ban.

Lesz vevő az akkukra

A ProLogium már most rendelkezik legalább egy biztosra vehető európai ügyféllel, ugyanis a vállalatnak befektetője a Mercedes-Benz, aki közösen fejleszt szilárdtest akkumulátorokat a céggel.

A folyékony elektrolitot szilárd anyaggal kiváltó szilárdtest akkumulátorokon több autóipari szereplő, köztük a Toyota és a Volkswagen is dolgozik. Reményeik szerint a technológia nagyobb hatótávot, gyorsabb töltést és nagyobb biztonságot fog lehetővé tenni a jövő elektromos autóinak.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink