Beszállítók 2023-ban kezdik építeni az olasz gigagyárat

2023-ban kezdik építeni az olasz gigagyárat

autopro.hu/V.M. | 2022.08.22 06:17

2023-ban kezdik építeni az olasz gigagyárat

Fotó: Italvolt

Várhatóan 2023 tavaszán kapja meg az építési engedélyt az Italvolt, hogy megkezdhesse 45 gigawattóra kapacitású akkumulátorcella-gyárának felhúzását Piemontban.

Hirdetés

Az ütemtervről nemrég Lars Carlstrom, az Italvolt vezérigazgatója beszélt egy interjú során. Mint kifejtette, a termelést 2025-ben fogják megkezdeni, amit a tömeggyártásra felfuttatás 2027-2028-ban fog követni.

Teljes kapacitáson a létesítményben évente 550 ezer villanyautóhoz elegendő akkumulátorcellát állíthatnak majd elő. A tervek szerint lítium-nikkel-mangán-kobalt kémiájú lítiumion cellákat fognak készíteni, továbbá szilárdtest cellák is szóba jönnek.

Carlstrom elmondása szerint az akkugyártáshoz szükséges alapanyagokat előállító, például lítiumot feldolgozó üzemrészek is helyet kaphatnak majd. Ezek összesen nyolc gyártósort fognak kiszolgálni, melyek mindegyikén évi hat gigawattórányi akkumulátorkapacitást állíthatnak majd elő.

Az Italvolt még 2021 februárjában jelentette be az építési projektjét, amihez a 100 hektáros területet szeptemberben vásárolta meg. Ebből 30 hektáron fog elterülni az akkumulátorgyár, míg további kettőn egy kutatás-fejlesztési központ fog helyet kapni – idézi fel az electrive.com.

A tengerentúlon is építkezik

Lars Carlstrom idén jelentette be következő projektjét, egy amerikai gigagyár építését. Az újonnan alapított Statevolt vállalathoz tartozó kaliforniai üzem még az olaszországinál is nagyobb, 54 gigawattóra kapacitással fog rendelkezni mikor elkészül – ez mintegy 650 ezer e-autó gyártását fogja fedezni évente. Ezenkívül korábban Carlstrom társalapítója, illetve lemondásáig vezérigazgatója is volt a Britishvoltnak.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink