Best Practice Milyen hatással vannak a különböző anyagok a 2K berendezésekre

Milyen hatással vannak a különböző anyagok a 2K berendezésekre

Graco | 2017.10.04 09:48

Milyen hatással vannak a különböző anyagok a 2K berendezésekre

A többkomponensű rendszerek számos különböző anyaghoz konfigurálhatók, így többek között poliuretánokhoz, epoxikhoz, vízalapú uretánokhoz, feldolgozó fényezőanyagokhoz és gyorsan kötő anyagokhoz.

Hirdetés

A poliuretánok nedvességérzékenyek és tömített rendszert igényelnek, hogy a légköri nedvesség ne tudjon keveredni az anyaggal. Ezért az ilyen esetekben tömített szivattyúkat, membránszivattyúkat és egyéb nedvességálló rendszereket kell alkalmazni, valamint nitrogén védőréteggel kell ellátni a táptartályt. Ennek elmulasztása a szivattyútömítések javíthatatlan kopásához és a katalizátor kikristályosodásához vezethet – eltömítve ezáltal a rendszert.

Kétkomponensű festékek egyszerű és konzisztens keverésére alkalmas szerkezet.

Az epoxi anyagok önmagukban viszonylag könnyen kezelhetők, ám a kezelésük problémássá válik 2K rendszerek és uretánok alkalmazása mellett – például, ha egy epoxi az alapozó és egy uretán a fedőréteg. Az epoxiknak és az uretánoknak sosem szabad egyazon folyadékszakaszban haladniuk. Nincs az az alapos tisztítás, amellyel tökéletesen maradékanyag-mentessé lehetne tenni a szakaszt, így minden esetben reakció fog fellépni, és végeredményül eltömítődik a rendszer. Éppen ezért speciális és megfelelően konfigurált 2K rendszerekre van szükség annak biztosítására, hogy a két anyag sose keveredjen egymással.

A vízalapú uretánok szintén kihívást jelentenek. A nedvességben gazdag alapanyagot egy nedvességre érzékeny katalizátorral kell keverni. Ha a keverésnél nem járnak el kellő körültekintéssel, akkor a végeredmény gyenge minőségű bevonat lesz. A keverést azonnal el kell végezni, ahogy találkozott egymással a két anyag, máskülönben mindkét anyag kikristályosodik. Annak biztosítására, hogy az anyagok megfelelően összekeveredjenek, dinamikus adagolórendszert kell használni. Emellett a tisztításnál is a szokásosnál nagyobb körültekintés szükséges. Az A és B oldalaknak egymástól függetlenül tisztíthatóknak kell lenniük, mivel az A oldalt vízzel, a B oldalt pedig oldószerrel kell tisztítani. Végül kritikus fontosságú, hogy a rendszert csak úgy állítsák le éjszakára, hogy előtte kiöblítették a rendszerből a nedvességre érzékeny katalizátort.

A gép szivattyús és mérős változatokban egyaránt elérhető minden szórási technológiához.

A feldolgozó fényezőanyagok kihívást jelentenek, mert savalapú katalizátort használnak. A savalapú katalizátor korrodálja a szokványos 2K rendszereket, ezért ezeknél speciális savkatalizátoros rendszereket kell alkalmazni, melyek magas besorolású rozsdamentes acélból készülnek és PTFE tömítéssel vannak ellátva. Egy jó rendszer emellett lehetővé teszi a sav kiöblítését a keverőrendszerből (és a mérőműszerből), biztosítva ezáltal, hogy a rendszer másnap reggel is kifogástalan állapotban legyen.

Ahogy azt a név is sugallja, a gyors kötésű anyagok gyorsan megkötnek – gyakran alig 15 perc alatt. Ezen anyagok használata esetén már a festési folyamat legkisebb megszakadásakor is szükségessé válik a kevertanyag-sor megtisztítása és az anyag selejtezése – amely extra költséget jelent. A megoldás egy olyan rendszer alkalmazása, mely korlátozza a kevert anyag mennyiségét a rendszerben, ezzel minimalizálva a gyakoribb tisztításokkal kapcsolatos költségeket.

A ProMix 2KE segítségével a többkomponensű felületképzés szinte gyerekjáték.

Egyes esetekben a szokványos folyadékmérőket le kell cserélni mozgó alkatrész nélküli Coriolis-mérőkre. A Coriolis-mérők úgy mérik a folyadék mennyiségét és sebességét, hogy nem alkalmaznak fogaskereket vagy más mechanikus rendszert a folyadék útjában – és emellett rendkívüli pontosságot biztosítanak. Egyes anyagok töltőanyagokat tartalmazhatnak, melyek következtében a fogaskerekek egy idő után megszorulnak. Mások érzékenyek lehetnek a fogaskerekek által kiváltott nyíróerőre. Egyes savak a fogaskerék-csapágyak kopását okozzák, amely a pontosság romlásához vezet. Az ilyen esetekben a Coriolis-mérő hasznos lehet a karbantartás csökkentése és a problémamentes üzemelés biztosítása érdekében.

Kompakt, belépő szintű, többkomponensű adagoló

Az alábbi táblázat összefoglalja a különböző, említett anyagokat és az ajánlott rendszerkonfigurációkat. A helyi Graco forgalmazó segítségével időt és pénzt spórolhat meg, miközben megszünteti a 2K anyagokkal kapcsolatban esetlegesen felmerülő problémákat.

A oldal tisztítása

B oldal tisztítása

Adagolás

Mérőműszer

Megjegyzések

Uretán

Oldószer

Oldószer

Standard

Standard

Nedveségálló katalizátor ellátás

Epoxi

Oldószer

Oldószer

Standard

Standard

Ne keverje uretánokkal

Vízalapú uretánok

Víz

Oldószer

Dinamikus

Standard/
Coriolis

Ügyeljen a tisztítási sorrendre

Savas katalizátor feldolgozó fényezőanyag

Oldószer

Oldószer

Standard

Standard/
Coriolis

Használjon magas besorolású SST-t és PTFE-t a katalizátor folyadékútjában; öblítse ki a katalizátort

Gyorsan kötő anyag

Oldószer

Oldószer

Standard

Standard

Minimalizálja a kevert anyagot a rendszerben

További információ: http://graco2k.eu/

(x)

Kiemelt Partnereink