Best Practice 15 plusz műszak gépenként!

15 plusz műszak gépenként!

GIMEX-Hidraulika Kft. | 2018.03.02 10:30

15 plusz műszak gépenként!

Az alkatrészgyártásban számos olyan eszközt használnak, amely saját termelésben már kiforrott technológia. A HAINBUCH centroteX nagysebességű befogóeszköz cserélő rendszerével nem kell ezeket leváltani, nem szükséges új beruházás, mert más gyártók befogó eszközei és tokmányai is a centroteX-be integrálhatók. Ezzel a megoldással a befogócsere alig 5 percre rövidül, így gépenként 120 munkaórát spórolhatunk évente, ami 15 plusz műszakot jelenthet.

Hirdetés

A centroteX gyorscserélő rendszer használatával lényegesen lerövidül a gépállásidő, megnövekedik a termelékenység, ezáltal az alkatrészgyártás valamennyi területén kimagasló megtakarításnak bizonyul. Továbbá növekvő energia- és anyagköltséget spórolhatunk vele. A gyorscserélő rendszeren keresztül a gépen túlnyúló befogóeszközök használata is lehetővé válik. Akár 5 perc alatt lecserélhetjük a 315-ös méretosztályú hárompofás tokmányunkat egy TOPlus 100-as patronos befogóra, vagy egy belső furatban rögzítő szorítótüskés MANDO-ra.

Gyorsasága eszterga-, mérő- és köszörűgépeken használható ki igazán. Könnyedén felveszi a versenyt a közvetve felszerelt befogóeszközökkel, nem csökken a rendszer használatával a megmunkálás merevsége. Egy gépen több forgácsolási művelet, operáció is megoldható és elvégezhető a legrövidebb átszerszámozással. A befogóeszközök hidraulikusan és mechanikusan is működtethetők. Teljes áteresztési lehetőség is megoldott befogótól függően, így szálanyagok megmunkálásánál is tökéletesen alkalmazható. A maximális fordulatszámot a befogóeszköz határozza meg.

Mennyit spórolhatunk?
Tételezzük fel, hogy naponta egy átszerelést végzünk (körülbelül 35 perc), egy munkaórának a költsége a gépet is beleértve 60 euró. Egy 20 munkanapos hónapban 700 euró költségünk keletkezik, amely 12 hónappal beszorozva év végéig 8 400 eurót tesz ki. Ezzel szemben a centroteX használatával az 5 perces átszerszámozás havi költsége 100 euró, éves szinten pedig mindössze 1 200 euró. Évente tehát 7 200 eurót megspórolhatunk, sőt további 120 plusz munkaóránk szabadul fel, amely gépenként 15 plusz műszakot jelenthet.

Működési elv
A centroteX lelke a gyorscserélő CENTREX rendszer, amely a gép és a befogóeszköz között helyezkedik el. Ismétlési pontossága beállítás nélkül is kevesebb, mint 0,002 mm. A centroteX rendszer két fő elemből épül fel. A gép főorsójára felszerelt gépadapter a bázis, amely az aktuális szerszámgép orsójára passzol. Ehhez kapcsolódik a befogóadapter, amelyen a különböző szorítóegységek (3 pofás tokmányok, patronos befogók, speciális készülékek stb.) helyezkednek el. A két adapter rögzítése gyorsrögzítésű csavarok által biztosított, a központosításért pedig a CENTREX rendszer felel. A befogó hidraulikus működtetését egy bajonett kuplunggal végezzük, amely a gép húzócsövéhez kapcsolódik. A befogó adaptert (kis befogóknál akár kézzel, nagy tokmányoknál pedig daru segítségével) egyszerűen összekapcsoljuk a főorsón elhelyezett gép adapterrel, elfordítjuk záró helyzetbe – amelyet az adapter lapok oldalán jelölnek, és imbusz- vagy nyomatékkulccsal meghúzzuk a gyorsrögzítő csavarokat, így összekapcsoltuk/rögzítettük a két egységet, és már termelhetünk is tovább.

A centroteX-hez számos kiegészítő elem tartozik, amellyel a befogóeszközök cseréje és a tarolása még kényelmesebben megoldható. Ilyen a Monteq cserekészülék, amellyel a nehezebb befogóeszközöket egyszerűbben lehet kezelni. A gyorsrögzítő emelőszemeknek köszönhetően gyorsan fel és le tudjuk csatlakoztatni, teljesen ergonomikus, minden eleme centroteX-hez és a könnyed mozgatáshoz igazodik. A gyorsrögzítésű emelőszemeket egyszerűen a befogó adapterén ellátott furatokba illesztjük. A tárolóban egyszerre akár több csere-befogóeszközt is tárolhatunk kis helyigény mellett, eszközeink nem egy raklapon porosodnak, könnyedén a kívánt helyre/ géphez tolhatjuk befogóeszközeinket.

Egy új gép árának megspórolása…
A termelékenységnövekedés és a megrendelésekhez való minél gyorsabb igazodás alap elvárás. Ezek a szempontok játszanak döntő szerepet a gyorscserélő rendszer bevezetésénél. A világon már számos alkatrészgyártással foglalkozó cég él a centroteX előnyeivel.

Egy neves német fogaskerékgyártó cégnél nagy probléma volt a gyors befogóeszköz csere. Az egyedi megrendeléseket minél rövidebb határidőn belül kellett legyártani, miközben a gépek 100%-os kapacitással termeltek. Erre jelentett megoldást a gyorscserélő centroteX rendszer, amely +10%-os termelékenység növekedést, az átállási idők drasztikus lecsökkentését, és rövidesen egy új gép árának megspórolását eredményezte. A fő és ellenorsós Gildemeister GMX 250 típusú gépen a gyorscserélő rendszer előtt az átállási idő 1 és 2 óra között alakult, bevezetése óta kevesebb, mint 10 percre lecsökkent

Egy másik pneumatikus elemeket gyártó cégnél a fő probléma a „Just-in-time” betartása volt. Ráadásul nagyon széles mérettartományú alkatrészeket gyártottak 15 mm-től egészen 250 mm-es átmérőig, kerek és alakos kivitelben is. Az Okuma Mac Turn 350 gépen jelenleg a fő és ellenorsón együtt kb. 15 percbe telik a befogók cseréje. A gépkezelők számára is teljesen új dimenziókat nyitott a centroteX.

Egy 125 éves múltú sváb cégnél, minden egyes Mori Seiki NL2500 gép fő és ellenorsója a centroteX gyorscserélő rendszerrel lett felszerelve az átállási idők csökkentése céljából, a folyamatos termelést elősegítve.

Gimex-Hidraulika Kft.
[email protected]

Kiemelt Partnereink