Archív Elektromos autók hálózati rendszere

Elektromos autók hálózati rendszere

autopro.hu | 2010.12.15 10:30

Elektromos autók hálózati rendszere

A Mitsubishi Corporation (MC), a Mitsubishi Motors Corporation (MMC) és a Mitsubishi Electric Corporation (MELCO) közös kutatási projektről kötött együttműködési megállapodást az Új Energiák és Ipari Technológiák Fejlesztési Szervezetével (NEDO).

Hirdetés

A Mitsubishi tavaly március óta dolgoznak a járművek akkumulátorait hasznosító Intelligens Hálózati Rendszeren. Az elektromos járművek elterjedésével az akkumulátor-üzletág gyors növekedése várható. A három partner megkereste a NEDO-t annak érdekében, hogy támogassa a kutatómunkát, és pozitív választ kaptak. Ekkor támogatási szerződést kötöttek, melynek értelmében a NEDO fedezi a projekt költségeinek kétharmadát.

A projekt keretében az MMC elektromos járműveket gyártó üzemében Okazakiban megkezdődik a napelemes rendszerek, elektromos járművek és azok újrahasznosított lítium-ion akkumulátorainak rendszerbe állítása. A projekt részét képezik majd azok az elektromos járművek is, melyeken az üzem dolgozói munkába járnak. Az akkumulátorokat a napelemes és hálózati rendszerek segítségével töltik fel, és egy Üzemi Energiavezérlő Rendszert (FEMS) fejlesztenek ki, hogy optimalizálják az energiafelhasználást és takarékoskodjanak az energiával.

Emellett a projekt célja egy Elektromos Járműintegrációs Rendszer (EIS) kifejlesztése is, ami a töltési és felhasznált áram mennyiségét, valamint a töltés sebességét vezérli, így minimalizálva a járművek terhelését, és lehetővé téve azok kiegészítő áramforrásként történő felhasználását a FEMS segítségével. Együttműködésük révén az MC, az MMC, és a MELCO szeretnék megállapítani, hogy eredményeik miként alkalmazhatók más országokban megvalósuló Intelligens Hálózati Rendszereknél, különös tekintettel a fejlődő országokban megvalósuló projektekre.

Szerződés és határidők
A szerződés a 2011-es pénzügyi év végéig lesz érvényben, míg a NEDO-val közös kutatási projekt a 2014-es pénzügyi év végéig tart majd. A MC még a NEDO-val közös kutatási projekt előzetes, 2011. március 31-ig esedékes értékelése előtt nyilvánosságra hoz bizonyos kutatási eredményeket. A vállalat tovább kutatja azokat az üzleti lehetőségeket, amelyek révén tevékenységét nemzetközi szinten is bővítheti.

Japánban és világszerte mind több irodában és gyárban, sőt a háztartásokban is egyre elterjedtebb a napelemes rendszerek, az elektromos járművek és más elektromos elosztó rendszerek használata. Emiatt azonban fennáll az a veszély, hogy az áramingadozások és a megújuló forrásból származó többletáram instabillá teheti az elosztó rendszerek működését.

A NEDO energiavezérlési projektjeinek célja a stabil és nagyléptékű elosztórendszerek megvalósítása. A szervezet célja az, hogy két szinten fejlesszen ki és teszteljen energiatároló rendszereket; ezek egyike az elosztó hálózat és felhasználási pontok szintje, ahonnan az energia visszatáplálása is történik a rendszerbe, míg a másik szint a nagyobb, regionális rendszer. E cél megvalósításához a NEDO közös kutatásokat folytat az átfogó energiatárolási technológiák terén.

A Mitsubishi által végzett kutatás-fejlesztési munka felméri azokat a problémákat, amelyek a megújuló energia és az elektromos járművek széleskörű használatával felléphetnek. A NEDO kutatási tevékenységének eredményeként felismert problémák megválaszolása érdekében a partnerek megvizsgálják az akkumulátorok felhasználói oldalon - a háztartásokban és gyárakban - történő telepítésének hatékonyságát, és a szükséges technológiák kifejlesztésének lehetőségeit.

Kiemelt Partnereink