Archív Dízelmotorgyártót venne a Daimler és a Rolls-Royce

Dízelmotorgyártót venne a Daimler és a Rolls-Royce

MTI/autopro.hu | 2011.03.07 13:27

Dízelmotorgyártót venne a Daimler és a Rolls-Royce

A Daimler autógyár és a Rolls-Royce hajtóműgyártó vállalat vételi ajánlatott tett a Tognum dízelmotorgyártó vállalatra.

Hirdetés
Méretes dízeleket is gyárt a Tognum.

Mindkét érdeklődő vállalat 50 százalékos részesedésre pályázik a friedrichshafeni motorgyártó vállalatban – írja a Manager Magazin online kiadása az ügylethez közel álló körökre hivatkozva. A Daimler már több mint egynegyed részben birtokosa az MDax indexben jegyzett vállalatnak. A Tognum részvénye több mint 15 százalékos árfolyam emelkedéssel reagált a hírre.

A Daimlernél korábban felső vezetői posztot betöltő Volker Heuer által vezetett Tognum-igazgatótanács a magazin értesülése szerint támogatja az átvételi kezdeményezést. A tárgyalások már jó egy hete folynak az érdeklődő vállalatok és a Tognum vezetése között.

A Daimler és a Rolls-Royce nem volt elérhető hétfőn, a Tognum pedig elzárkózott az értesülés kommentálásától. „Más vállalatokhoz hasonlóan a Tognum is újra és újra átvételi találgatások célpontjává válik. Felvásárlási híreket nem kommentálunk.”

– A Daimler megerősíti, hogy a Rolls-Royce vállalattal közösen tárgyalásokat folytat a Tognummal a többségi tulajdonrész megvásárlásáról egyenlő arányban – írta a Daimler és a Rolls-Royce közös közleményében. Mindkét vállalat megerősítette azt is, hogy még nem jött létre megállapodás az eladásról.

A Tognum 2005-ig a Daimleré volt.

A tárgyalások részleteit ismerő források szerint a vevők 24 eurót kínáltak a Tognum részvényekért, 30 százalékkal magasabb árat a pénteki záró árfolyamnál, a Tognum viszont ennél magasabb árat kér. – A vezetés és az alkalmazottak mintegy 10 százalékos részesedéssel rendelkeznek, és ennek feladásához nem lesz elegendő a 30 százalékos felár – mondta egy forrás a Tognumnál.

A Tognum termékei jól illeszkednek a Rolls-Royce tevékenységéhez, amely a repülőgép-hajtóművek mellett hajómotorokat is gyárt. A hajózási üzletág a Rolls-Royce forgalmának egyötödét adja. A Tognum motorjaival termékpalettáját a nagysebességű jachtokra és motorcsónakokra is ki tudná terjeszteni. A Rolls-Royce már hosszabb ideje próbálja áttörni a „kritikus tömeget” az áramfejlesztők gyártásában is.

A Daimler beszállítói csatornáinak védelmében érdeklődik a Tognum megvásárlása iránt. Elsősorban a szintén potenciális vevő, az amerikai Caterpillar ellenében. A cég szinte minden iparág számára gyárt dízelmotorokat, a hajómotoroktól kezdve a mozdonyokon át az áramtermelő generátorokig.

A Tognum eredetileg a Daimler tulajdonában volt, amely 2005-ben adta el a svéd EQT befektetési társaságnak, majd 2008 áprilisában, a tőzsdei bevezetés után 20 százalékos részesedést vásárolt vissza.

Kiemelt Partnereink