Archív Csökkent az autó visszahívási akciók száma tavaly Németországban

Csökkent az autó visszahívási akciók száma tavaly Németországban

MTI | 2013.05.07 14:18

Csökkent tavaly a gépjármű visszahívások száma Németországban, emelkedett azonban az egy-egy akcióban érintett járművek száma - idézi a szövetségi gépjármű nyilvántartási hivatal (Kraftfahrt-Bundesamt, KBA) adatait a német Die Welt napilap online kiadása.

Hirdetés

Vannak hátrányai is annak, hogy az autógyárak több szerkezetazonos modellt is építenek azonos technológiai platformra: amennyiben hibás alkatrész-sorozat kerül egy modellbe, nemcsak az érintett modellt, de szerkezetazonos társait is vissza kell hívni szervizbe javításra. Ezért fordulhatott elő, hogy a visszahívási akciók számának csökkenése ellenére nőtt az érintett járművek száma.


Egy ablakemelő probléma miatt például a Toyota három modellsorozatból összesen 136 ezer 375 autót volt kénytelen visszahívni, a Volkswagen 1,2 literes turbó benzinmotorjának problémája pedig hat különböző modellt érintett.


Tavaly összesen 162 visszahívási akcióra került sor Németországban, 24-gyel kevesebbre mint egy évvel korábban. Az akciók azonban 824 ezer járművet érintettek, míg 2011-ben 563 ezer 414-et. A visszahíváshoz vezető műszaki kifogás 70 százalékban mechanikai, 20 százalékban pedig elektronikai okból merült fel.


Az autótulajdonosok egyre kevésbé veszik komolyan a visszahívási akciókat. Miközben tavaly a flensburgi hivatal 8161 autót volt kénytelen a forgalomból kivonni azért, mert tulajdonosa többszöri felszólítás ellenére sem vitte be szervizbe javításra, addig a megelőző két évben a szám 7500 környékén stagnált.

Kiemelt Partnereink