Archív Bizakodik a Fiat-Chrysler

Bizakodik a Fiat-Chrysler

MTI/autopro.hu | 2011.03.30 18:34

Sergio Marchionne az olasz Fiat SpA. és az amerikai Chrysler vezérigazgatója a Fiat-részvényesek szerdai közgyűlésének kezdete előtt Torinóban jelezte, hogy a Fiat csoport felbontásával létrejött vállalatok teljesítik az idei évre kitűzött célokat, a márka növeli piaci részesedését és forgalmát.

Hirdetés

A személygépkocsikat gyártó Fiat SpA. az idén 900-1.200 millió euró egyszeri tételektől mentes üzleti eredményt érhet el, a haszongépjárműveket gyártó Fiat Industrial SpA. pedig 1,2-1,4 milliárd eurót. A Chrysler a tavalyi évet még veszteséggel zárta, de 2011-ben már 200-500 millió dollár nyeresége lehet. Sergio Marchionne szerint a Fiat SpA. jövőre 37, 2014-ig pedig 64 milliárd euróra, a tavalyinak duplájára növeli értékesítési árbevételét. A Fiat-Chrysler autógyárak együttes forgalma addigra elérheti a 100 milliárd eurót.

A Fiat az idei év második felében bemutatni tervezett új modellekkel kívánja növelni piaci részesedését. Európában a márka aránya tavaly 7,7 százalékra csökkent az előző évi 8,8 százalékról, főként az állami roncsprémium programok kifutása miatt. Elemzők szerint a piaci részesedés csökkenése részben az új modellek késlekedésének tudható be.

A Fiat az év második felében mutatja be a Panda új modelljét, ami a belföldi gyártást bővítő program keretében egy olaszországi üzemben készül majd. Az év második felében kerülnek piacra egyes Chrysler modellek európai változatai is, Lancia márkanév alatt.

A Fiat a jelenlegi 25 százalékról rövid időn belül 35 százalékra növeli részesedését az amerikai Chrysler autógyárban. A konszolidált adózott eredmény 25 százalékát különíti el a Fiat osztalékfizetésre, az osztalék alap így legalább 100 millió euró lesz.

Kiemelt Partnereink