Trend A nő dolga a szülés! Vagy mégsem?

A nő dolga a szülés! Vagy mégsem?

Pardavi Mariann | 2015.12.22 11:00

A nő dolga a szülés! Vagy mégsem?

Az utóbbi napok egyik kiemelt témája a magyar sajtóban a nők szerepe. Sokan, sokféleképpen adnak a válaszokat arra a kérdésre, hogy hol a helye a nőknek. Egy biztos: az autóiparban mindenképp! Mutatjuk, miért.

Hirdetés

Nagy sajtóvisszhangot kapott az elmúlt napokban két ismert közszereplő véleménye, mellyel eligazították a nőket. Sarkosan fogalmazva azt mondták: férfiak dolgozzanak, a nők szüljenek. 2016 küszöbén felesleges véget nem érő vitákba bonyolódni arról, hogy leszögezzük, melyik nemnek mi a pontos feladata, kinek meddig érhet a keze, és milyen területen kell teljesítenie. Egy ideális világban mindenkinek azt kellene csinálnia, amihez a legjobban ért. Ha félretesszük az előítéleket, még azt is észrevehetjük, egyre több nő dolgozik a járműiparban, sőt mi több, egyre többen kerülnek közülük fontos pozíciókba.

Knáb Erzsébet

Jó példának kezdjük is mindjárt egy multinacionális vállalattal: az Audi Hungaria 2011-ben azzal bízta meg dr. Knáb Erzsébetet, hogy vezesse a győri vállalat oktatási és tudományos kooperációk területét. Thomas Sigi, az Audi AG személy- és szociális ügyekért felelős igazgatótanácsi tagja elismerően mondta róla, hogy Knáb Erzsébet mind Magyarországon, mind Németországban az oktatás és képzés egyik elismert szakembere, emellett kiváló kapcsolatrendszert ápol a tudományok és kutatás területein. A felsővezetés döntéseiben egyébként egyedüli magyarként és egyedüli női tagként vesz részt.

Hasonló bizalmat és hitet vetett dr. Fodor Mónikába a Continental Magyarország, mikor ország kommunikációs-koordinátorrá nevezte ki 2014-ben. Az új beosztásában szakportálunknak adta első interjúját, mely az alábbi rövid videón tekinthető meg.

Horváthné Borsodi Mónika

A kis- és középvállalkozások sem szorítkoznak kizárólagosan férfi menedzsmentre. Horváthné Borsodi Mónika egy generációváltást követően ült testvérével együtt vezetői székbe. A Borsodi Fémmegmunkáló Kft. nemcsak túlélte a női vezetés alatt a stafétabot átadását (amibe egyébként a statisztika szerint három cégből kettő elbukik), hanem sikeres, egyre növekszik. Legutóbb arról adtunk hírt, hogy megnégyszerezi dolgozói létszámát.

Görcs Annamária

Görcs Annamária, a Gimex-Hidraulika Kft. újdonsült ügyvezetője sem indult nyerő pozícióból: édesapja volt alapítótulajdonosként a mozgatórugója a cégnek, ám Görcs Imre halála után lánya nyakába szakadt a hidraulikus és befogástechnikai elemek forgalmazásával foglalkozó cég vezetése. Sikerei elvitathatlanok, hiszen minden kétséget kizáróan állja a sarat – fiatalként, nőként. A Gimex sikeresebb évet zárt, mint valaha. 2014-ben nettó egymilliárd forint felett teljesítettek, ezt a számot idén meg is haladták.

Agócs Csilla

A Techtogether versenysorozat révén jópár tehetséges fiatalt ismerhettünk és ismertettünk meg. A 2014-es mérnökhallgatói csapatversenyen a Budapesti Műszaki Egyetem csapata Agócs Csilla vezényletével jutott az első helyre. Csilla jó érzékkel mérte fel a csapattagok erősségeit és gazdálkodott az idővel, a versenyt ugyanis úgy szerveztük meg, hogy egyszerre több fronton kelljen teljesíteni a csapatoknak. Szintén kiváló eredményeket ért el az Óbudai Egyetem által delegált csapat, akik Sípos Petra vezetése alatt teljesítettek. A Techtogether verseny révén ismerhették meg az olvasóink a győri motorfejlesztő csapatot, ahol Borsi Fanni mint csapatkapitány tevékenykedett.

Borsi Fanni

Nagyon úgy néz ki, hogy nem lesz hiány a következő években sem sikeres nőkből.

Kiemelt Partnereink