Gyártók Nőtt a Rába exportja

Nőtt a Rába exportja

autopro.hu | 2015.08.07 08:11

Nőtt a Rába exportja

Éves összehasonlításban 8,7 százalékkal kevesebb árbevétellel zárta a győri székhelyű járműipari holding az idei első félévet, viszont csökkent a hitelállomány is, az export pedig felívelő pályára állt.

A Rába Járműipari Holding konszolidált árbevétele 24,5 milliárd forintot ért el 2015 első félévében. A készpénztermelési hatékonyságot mutató, közel 14 százalékkal növekvő EBITDA mind az árbevételhez mért hatékonyságát, mind a tömegét illetően meghaladta a bázisidőszaki értékeket, a társaság többi eredményességi mutatója is nyereséges gazdálkodást jelez az idei első félévben - közölte a Rába.

A Futómű üzletág EBITDA-szintje 13,5 százalékos hatékonyságot mutatott fel, jelentősen meghaladva az iparági átlagot

A vállalatcsoport exportértékesítése növekedésnek indult, a meghatározó piacok továbbra is bizonytalan kilátásai ellenére. A Jármű üzletág vázszerkezeti exporteladása kétszámjegyű – 13 százalékos – bővülést ért el, a második negyedévben már a Futómű és Alkatrész üzletágak is növelték forgalmukat.

A közlemény kiemeli, hogy a társaság jelenlegi struktúrájának kialakítása óta legalacsonyabb nettó hitelállományát érte el a tárgyidőszakban. A Rába – nyereséges működéssel és működőtőke-csökkentéssel – a nettó hitelállomány szintjét 4,8 milliárd forintra mérsékelte, amely jelentősen alatta marad az egy évvel ezelőtti 7,5 milliárdos, illetve a 2014. év végi 8,6 milliárdos állománynak.

– A bizonytalan piaci mozgások hatását ellensúlyozva a Rába aktívan keresi tevékenysége további fejlesztésének lehetséges útjait. Az idei év fordulópont a vállalat életében: eladósodottságunk eddig nem látott mértékben csökkent, ami nagyobb mozgásteret biztosít piaci pozíciónk megerősítésére. Az intenzív üzletfejlesztés jegyében bővítjük és modernizáljuk kapacitásainkat; stratégiai partnereinkkel új üzleteket kötünk, és új piacok felé is nyitunk – vázolta fel a holding perspektíváit Pintér István elnök-vezérigazgató.

Kiemelt Partnereink