Gyártók Megindult az első csoportos per az Audi ellen

Megindult az első csoportos per az Audi ellen

autopro.hu/B.B. | 2016.11.11 12:30

Megindult az első csoportos per az Audi ellen

Sosem lesz vége? A tengerentúli hatóságok és ügyfelek szerint már a négykarikásoknak is túl sok van a rovásán az emissziós botránnyal kapcsolatban.

Hirdetés

A Volkswagen márka után az Audi ellen is megindult az első csoportos per az USA-ban, a dízelbotrány miatt indított class action, vagyis sok autótulajdonost tömörítő eljárást a Hagens Berman ügyvédi iroda kezdeményezte a háromliteres dízelmotorok manipulálása miatt. Ezeket az A8, Q5, Q7 és az A6 modell egyes változataiba szerelték be, melyekből összesen 85 ezer példány fut az USA útjain.

Az amerikai lépésre azután került sor, hogy kiderült: az Audi is használhatott olyan szoftvereket, amelyek (például a kormányhasználatból) megállapították, éppen tesztpados mérésen esik-e át a jármű, majd ennek megfelelően változtatta a motorból távozó anyagok tisztítási folyamatát. Ez a vád nem csak a dízel, hanem a benzinmotorokra is vonatkozik, az Automobilwoche szerint ezért a mostani bírósági eljárással akár szintet is léphet a botrány.

A gyártó képviselőinek elmondása szerint igyekeznek együttműködni a hatóságokkal, ám ebben nem segített sokat, hogy az érintett autók visszahívásával és szoftverjavításával kapcsolatos tervezetet visszadobta az amerikai környezetvédelmi hatóság.

Kiemelt Partnereink