Elemzések Értékes együttműködések születtek – ez volt a 21. hét

Értékes együttműködések születtek – ez volt a 21. hét

Pardavi Mariann | 2016.05.30 06:12

Értékes együttműködések születtek – ez volt a 21. hét

Kapcsolatépítés, Ipar 4.0, vásári forgatag - erről szólt a 21. hét, hiszen pénteken ért véget a négynapos Ipar Napjai szakkiállítás, ahol a szektor jó része mint kiállító vagy látogató volt jelen.

Hirdetés

Ipar Napjai

Szakportálunk is részt vett a Hungexpón tartott rendezvényen, hiszen a rendezvény nemcsak arra adott lehetőséget, hogy ismét találkozzunk a szakmai szereplőivel, hanem arra is, hogy megoldást kínáljunk a munkaerőhiánnyal kapcsolatos problémáikra. Idén is megszerveztük ugyanis a Techtogether nevet viselő mérnökhallgatói csapatversenyt, ahol a cégek képviselői tehetséges fiatalokkal találkozhattak.

Beszélgettünk a kiállító cégekkel is a rendezvényen. Bemutatta tevékenységét az Intergavel cégvezetőjeként Kocsis Csaba, a vállalat Magyarországon az egyetlen olyan cég, ami használt ipari berendezések aukciójával foglalkozik.

Írtunk a Gépipari Tudományos Egyesület által kiosztott Nagydíjakról is, a kiállításon elmondta az ABB, szerintük miért az ő cégük érdemelte ki a GTE elismerését.

Beszállítók

Április végén jelentette be a pápai Yanfeng Automotive Interiors (YFAI), hogy hét és fél milliárd forintból vásárol új berendezéseket, és új munkatársat kíván felvenni. Ezek részleteiről kérdeztük Vallyon József igazgatót.

A téglási Hajdu Autotechnika Ipari Zrt. lemezmegmunkálással, lemezalakítással előállított alkatrészek gyártásával foglalkozik, elsősorban kipufogórendszerekhez, ülésekhez készítenek alkatrészeket és karosszériaelemeket. Dedéné Novotni Anna vezérigazgatóval egyebek mellett arról beszélgettünk, milyen kihívások előtt áll az autóipar ezen szektora.

Sajtótájékoztatót tartott a Tier1-es beszállító, a Bosch magyarországi tevékenységének minden területén két számjegyű árbevétel-növekedést ért el 2015-ben.

A Brit Nagykövetség Kereskedelmi Osztálya új beszerzési források iránt érdeklődő autóipari beszállítók és alkatrészforgalmazók jelentkezését várja, akik szeretnének részt venni szigetországi rendezvényen. Idén először rendezik meg az Automechanika Birmingham nemzetközi szakmai kiállítást 2016. június 7-9 között.

Nem lesz sztrájk a kuplunggyártónál: 10 százalékos átlagos béremelés, plusz juttatások, egyeztetés a kollektív szerződés megalkotásához - erre jutottak az Luk Savaria vezetői és a szakszervezetek.

Gyártósor

A Samvardhana Motherson cégcsoport tagja, a visszapillantó tükör rendszereket gyártó SMR (Samvardhana Motherson Reflectec) magyarországi leányvállalatának teljesítményét újabb díjakkal ismerték el. Az Év Gyára pályázaton az SMR Hungary Bt. két kategóriában is első díjat kapott.

Megdöntötte saját csúcsát a kecskeméti autógyár. A Mercedes a 2015-ös évet új rekorderedményekkel zárta, és bizakodva tekint a jövőbe: a gyártás volumene az előző évhez képest 20 százalékkal, több mint 180 ezer járműre nőtt, ezzel több mint 65 millió eurós eredményt ért el a vállalat.

Techtogether

A mezőgazdasági gépeket gyártó Claas vállalat évek óta meghirdeti versenyét, amelynek részeként a hallgatóknak emberi erővel hajtott kombájnt kell építeniük. A gépnek a betakarításkor különbséget kell tudni tennie az útjába kerülő kockák és teniszlabdák között. A győri Széchenyi István Egyetem csapata, a SZElektálók tavaly bronzérmes lett, idén viszont már nem érték be az aranynál kevesebbel.

Idén június 30-án rajtolnak el Londonban az energiatakarékos járművek a Shell Eco-marathon Europe versenyen. A verseny célja, hogy egy liter üzemanyag felhasználásával a lehető legtöbb utat tegyék meg a hallgatók járművei. Jópár magyar csapat is indul, ezúttal a győriek felkészülését néztük meg. Zámbó Zoltánnal, a SZEnergy Team csapatkapitányával beszélgettünk.

Kiemelt Partnereink