Elemzések Ez történt a 23. héten

Ez történt a 23. héten

Biró Csongor | 2015.06.05 16:19

Ez történt a 23. héten

Tombol a nyár, a szezonális leállások előtt pezseg a magyar autóipar. Áttekintjük, mi mozgatta az elmúlt héten a hazai gazdaságot és a magyar ipart. Nézzük, mi történt a 23. héten.

Gyártók

A Suzuki Motor Corporation és a Magyar Suzuki Zrt. részvényesi közgyűlése úgy döntött, hogy 156 millió euró értékű tőkecsökkentést hajt végre a Magyar Suzuki Zrt.-nél. A tranzakció során szabad eszközök, azaz holt tőke átcsoportosításáról van szó, ezért a pénzügyi művelet semmilyen formában nem érinti a Magyar Suzuki Zrt. tevékenységét, így a társaság likviditását vagy forgótőke-ellátottságát sem. Az esztergomi üzem továbbra is a cégcsoport egyik büszkesége, amely a cég történetében először gyárthat külföldön személygépkocsit a japán piacra.

Nem kizárt, hogy hazánkat és Győrt választja a Jaguar Land Rover gyártási színhelyéül. A Land Rover új autógyárával kapcsolatos, folyamatban lévő tárgyalások titkosak – így fogalmazott Del Sehmar, a Jaguar-Land Rover csoport kommunikációs vezetője.

Idő előtt leleplezték az Opel Astra legújabb generációját, amelynek minden motorja Szentgotthárdon készül, köztük az új 1,4 literes, 145 lóerős turbómotor.

Májusban a legsikeresebb autómárka (személyautó és összes haszongépjármű) a Ford volt Magyarországon a Jato adatai szerint. Az amerikai márka 961 járművel nyert, mellyel a hazai piac 13,3 százalékát sikerült lefednie.

Beszállítók

Kettőzött energiával folytatja a fejlesztési munkát a Bosch-csoport egyebek között a vezető nélküli autózás informatikai és elektronikai hátterének megteremtése érdekében. A munkában az új budapesti központ is jelentős szerepet vállal – mondta az Autopro.hu-nak Oliver Schatz, a Bosch fejlesztési központjának vezetője a társaság tavalyi magyarországi eredményeit taglaló sajtótájékoztató után. Tavaly rekordárbevételt ért el a beszállító, 15 százalékkal 825 milliárd forintra növelte teljes magyarországi árbevételét, beleszámítva a saját és résztulajdonú vállalatai között folytatott kereskedelmet is. Ez a magyar GDP 2,7 százaléka.

Interjút adott a lapunknak Borsodi László is. Az 1981-ben alapított győri székhelyű Borsodi Műhely Kft. 2008 óta gyárt szerelő, tesztelő és ellenőrző berendezéseket, célgépeket. Ifjabb Borsodi László ügyvezető arra a legbüszkébb, hogy partnereiket házon belül tudják kiszolgálni: tervezés, gyártás és a kopó-, törőalkatrészek készítése, hőkezelése mind egy helyen történik.

Csaknem 2,84 milliárd forintból 851 millió forint európai uniós támogatással 10 ezer négyzetméteres új üzemcsarnokot, két modern göngyölegtárolót épített, valamint fémmegmunkáláshoz szükséges gyártó- és szerszámgépeket vásárolt a fémforgácsolással, vasszerkezeti és lemezmegmunkálással foglalkozó Ferro-Press Fémipari Szolgáltató Kft. a jászberényi telephelyén. A beruházás eredményeként jelentős kapacitásnövekedés és minőségi fejlesztés várható, 50 munkahely megteremtését tervezi a jelenleg 350 embert foglalkoztató társaság, továbbá jelentős árbevétel növekedésre számít. A társaság szerint az észak-alföldi régió kiválóan alkalmas további bővítések megvalósítására földrajzi helyzetéből és a helyben lévő humán erőforrásokból adódóan.

Több mint egymilliárd forintból, összesen 690 milliós uniós pályázati támogatással elkészült az Unisil Hungary Szilikongyártó Kft. szolnoki üzemcsarnoka. A legjobbnak járó díjat kapta a Csaba Metál. A Díj a sikeres vállalkozásokért ünnepségen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter A hónap beruházója címet a Csaba Metál Zrt.-nek adta át. A mobil- és jármű-navigációs rendszereket fejlesztő NNG a tervek szerint még idén megalapítja kínai leányvállalatát.

Oktatás

A Kecskeméti Főiskola a Megameterrel már nevet szerzett magának az energiahatékony járművek versenyén. Ezúttal a napenergiával kísérleteznek, átszelik Ausztráliát. Sorozatunk első részében Kutasi Zoltán csapatkapitány a verseny részleteiről számol be.

Győrben, a Széchenyi István Egyetemen mutatta be csapat a sajtó képviselőinek és a támogatóiknak a harmadik helyet érő járművüket. A SZEnergy Team idén nyolcadik alkalommal vett részt a Shell Eco-marathon Europe versenyen. Az említett harmadik hely mellett egy másik díjat is bezsebelhettek a kreatív innovációt elismerő Technical Award verseny révén, amin második helyezést értek el.

Gazdaság

Az idei első negyedévben a kivitel 7,7, a behozatal 5,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a negyedéves exporttöbblet 531 millió euróval 2,487 milliárd euróra nőtt. Az első negyedévben az előzetes adatoknál gyorsabb ütemben, 3,5 százalékkal nőtt Magyarország bruttó hazai terméke (GDP), az előző negyedévit pedig 0,8 százalékkal haladta meg. Az ipari termelés volumene 6,3 százalékkal haladta meg áprilisban az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel.

Valami beindult zöldautó-fronton is, Varga Mihály miniszter bejelentette, hogy az elektromos járművekkel közlekedők számára kedvezmények is lesznek. Így például engedélyezik nekik a buszsávok használatát, útdíj és parkolási kedvezményeket kapnak, illetve kidolgoznak olyan adókedvezményeket is, amelyeket az elektromos járművek tulajdonosai vehetnek igénybe. 2020-ig legalább száz CNG töltőállomást kell létesíteni Magyarországon, eleget téve az ősszel megjelent alternatív üzemanyagok infrastruktúrájának kiépítéséről szóló Európai Bizottság irányelvnek. A rendelet előírja, hogy a tagállamoknak a városokban és a sűrűn lakott agglomerációkban élők számára elérhetővé kell tenni a CNG-t, mint üzemanyagot. Az előírás teljesítésébe több, szakmailag elismert hazai vállalat is bekapcsolódik innovatív megoldásaival. A beruházások legalább 100 új munkahelyet teremtenek majd – derült ki a III. CNG és LNG Konferencián és Járműipari kiállításon, Gödöllőn.

Trend

Ember és robot kéz a kézben dolgozik, eközben térnyomtatóval készülnek a karosszériaelemek és az autók vezető nélkül gördülnek le a gyártósorról: az Audi ilyennek látja a jövő termelését, az intelligens gyárat.

A Stanford Egyetem kutatói felfedezték a folyamatot, amely során a mikrobák metánt állítanak elő, és amely hosszútávon akár megnyithatja az utat a fenntartható vegyipari gyártáshoz. A kutatók arra is rámutattak, hogy a mikrobiális folyamat kiküszöbölésével lassítható a fémek korróziója. A korrózió évente 1 milliárd dolláros veszteséget jelent a világgazdaságnak.

A brit Faradion cég szerint az általuk nemrég bemutatott nátrium-ion akkumulátorok alacsonyabb gyártási költségek, illetve biztonságosabb használat mellett megközelíthetik a lítium-ion technológia teljesítményét. A brit start-up vállalat kifejlesztett egy új akkumulátortechnológiát, amely szerintük alkalmas a Tesla által nemrég bemutatott „Powerwall“-hoz hasonlóan a háztartásban való használatra, ám annak árának harmadáért. A vállalat szerint a Faradion-akkumulátorok, amelyek járművekben is használhatók, lényegesen biztonságosabbak, mint a hagyományos lítium-ion akkumulátorok.

A TDK bemutatta a legújabb, ipari felhasználásra szánt SDS1B-szériás 6 Gbps-os sebességű SATA kompatibilis 2,5"-os SSD merevlemezét. A rendszer egyik különlegessége a GBDriver GS1 NAND flash memóriavezérlő chip. Az új termékeket 2015 augusztusában dobják piacra.

Olvasnivaló

A héten több világújdonságot is vezettünk, kipróbáltuk a legerősebb Minit és a megújult Toyota Aurist. Megkérdeztük a hazai OEM-eket, beszállítókat és pár kis- és középvállalkozást arról, mekkora összeg érkezik a munkavállalóik számlájára havonta. Kevés értékelhető választ kaptunk, a téma még mindig tabu Magyarországon.

Kiemelt Partnereink