Trend Üzemanyagcellás teherautókkal zöldülne Kalifornia

Üzemanyagcellás teherautókkal zöldülne Kalifornia

autopro.hu/P.B. | 2021.08.06 17:19

Üzemanyagcellás teherautókkal zöldülne Kalifornia

Fotó: Hyzon

Az amerikai kormány és több multinacionális vállalat közösen keresik annak a módját, hogy válhatnak károsanyagkibocsátás-mentessé Kalifornia. A közlekedésben az üzemanyagcellás teherautók is fontos szerepet kaphatnak.

Hirdetés

A Kaliforniai Üzemanyagcella Partnerség (Californian Fuel Cell Partnership - CaFCP) néven megalakult szervezet célja, hogy összehangolja a kormányzat és a nagyvállalatok munkáját az üzemanyagcellás közlekedés fejlesztésének területén. A szervezet új dokumentumot tett közzé, amiben a nyolcadik osztályú, azaz 15 tonnás vagy annál nehezebb teherautók károsanyag-kibocsátásának csökkentéséről szól.

A tervezet szerint 2035-re 70 ezer üzemanyacellás teherautó kerülhet Kalifornia útjaira, ezeket 200 töltőállomás szolgálná ki. 2045-re cél, hogy az állam összes haszongépjárműve zéró kibocsátással rendelkezzen.

Ideje cselekedni

Kalifornia ambiciózus célokat tűzött ki a zéró emissziós flották elérésére az összes járműkategóriában, beleértve az autókat, buszokat és teherautókat- mondta Bill Elrick, a CaFCP ügyvezető igazgatója. Hozzátette: ezeket a célokat csak a kormányzat és a magánvállalkozások együttműködésével, valamint a beruházásokat elősegítő és vonzó politikákkal érhetjük el. A cselekvés és a befektetés ideje most van.

A CaFCP azt állítja, hogy a megfelelő szakpolitikai mechanizmusok alkalmazásával Kalifornia képes 2035-re önfenntartó üzemanyagcellás fuvarozási piacot létrehozni.

Júliusban a Los Angeles-i kikötő öt új hidrogén üzemanyagcellás járművet vásárolt, valamint két hidrogénkutat nyitott. Ez az USA legforgalmasabb kikötője, ahol több mint 18 ezer rakodókocsi áll rendelkezésre – írja az electrive.com

Kiemelt Partnereink