Trend Új módon segítik önmaguk vezetésében az autókat

Új módon segítik önmaguk vezetésében az autókat

autopro.hu/E.M. | 2022.08.10 12:21

Új módon segítik önmaguk vezetésében az autókat

Fotó: Ford Media Center

Ausztrál kutatók a Forddal együttműködve megtalálták a módját annak, hogy egy autonóm járműnek megmondják, mikor melyik kamerát használja navigáláskor.

Hirdetés

A Queensland University of Technology (QUT) kutatása egy olyan projektből ered, amely korábban azt vizsgálta, hogy az autonóm járművekben általánosan használt kamerák és lidar érzékelők hogyan tudják jobban megérteni a körülöttük lévő világot.

„A kulcs gondolat az volt, hogy megtanuljuk melyik kamerákat használjuk a világ különböző pontjain, az adott helyen szerzett korábbi tapasztalatokra alapozva” – fogalmazott Michael Milford professzor, a QUT Robotikai Központjának igazgatója. „Például a rendszer megtanulhatja, hogy egy adott kamera nagyon hasznos a jármű helyzetének meghatározásához egy adott útszakaszon, és úgy dönthet, hogy azt a kamerát használja az adott útszakasz későbbi felkeresésekor is.”

Fontos a pontos lokalizáció

A kutatási projektet Dr. Punarjay (Jay) Chakravarty vezeti a Ford Autonóm Járművek Jövőbeni Technológiája csoportjának képviseletében. „Az autonóm járművek nagyban függenek attól, hogy tudják merre vannak a világban, és ehhez számos érzékelőt, köztük kamerákat használnak” – mondta el Dr. Chakravarty.

A pontos lokáció ismerete segít a térképi információk felhasználásában. Ez hasznos az adott helyszín egyéb dinamikus objektumainak, például az úton az adott helyen jellemző módon átkelő gyalogosok észlelésében.

A már megtanultak előzetes információként használhatóak az objektum észlelését végző neurális hálók számára, és lehetővé teszik a rendszernek, hogy a legmegfelelőbb kamerára összpontosítson egy adott pillanatban.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink