Trend Új megoldás egyszerűsíti a fényezést

Új megoldás egyszerűsíti a fényezést

autopro.hu/V.M. | 2022.02.01 08:19

Új megoldás egyszerűsíti a fényezést

Fotó: Renault Media

A luxemburgi központú OCSiAl nanotechnológiai vállalat olyan megoldással állt elő, ami lehetővé teszi a műanyagból és fémből készült karosszériaelemek egy soron fényezését.

Hirdetés

Az autók külső karosszériaelemeinek fényezését komplikálttá teszi, hogy a műanyag és fém részegységek festése kettő külön gyártósort követel meg, mivel a műanyagok elektromosan nem vezetők. Ez a tulajdonság az elektrosztatikus porszórásos fényezés esetében szükségessé teszi a műanyagok külön festését, ami a folyamatot lassítja és költségesebbé teszi.

Megoldásként jelentkezik a műanyagok elektromosan vezető adalékokkal történő készítése, ami azonban az alkatrészek mechanikai jellemzőinek és a feldolgozhatóság romlásával jár.

A megoldást a nanotechnológia jelenti

Egy alternatív megoldással nemrég a OCSiAl, az egyetlen atom vastag falú szén nanocsövek (grafén nanocsövek) legnagyobb gyártója állt elő. A vállalat fejlesztése egy szén nanocsövekből álló koncentrátum, ami a műanyag elemeknek egészén homogén elektromos vezetőképességet biztosít a kulcsfontosságú mechanikai jellemzők, mint a tartósság és a szilárdság megtartása, valamint a feldolgozhatóság minimális rontása mellett.

A koncentrátummal lehetségessé válik a külső műanyag és fém karosszériaelemek egy soron festése elektrosztatikus porszórást alkalmazva. Természetesen az adalék nem csak az autóiparban alkalmazható, ezért sok vállalatnak ad lehetőséget arra, hogy csökkentsék a fényezés költségeit.

Mi több, a technológiának a járművek belső elemeinek kezelésében is van helye. Az OCSiAl közleménye szerint, technológiája iránt többek között akkumulátorházak és üzemanyagrendszerek részeinek gyártói is érdeklődnek – írta meg a Plastics Today.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink