Trend Új anyagokat kutat mesterséges intelligenciával a Toyota

Új anyagokat kutat mesterséges intelligenciával a Toyota

autopro.hu/V.M. | 2021.05.21 06:20

Új anyagokat kutat mesterséges intelligenciával a Toyota

Fotó: Toyota USA Newsroom

A Toyota kutatóintézete, a Toyota Research Institute a következő négy évben további 36 millió dollárt fektet az egyetemekkel közösen folytatott programjába, melynek célja, hogy olyan új anyagok után kutassanak mesterséges intelligencia (MI) segítségével, melyek hozzájárulnak a közlekedésből származó emisszió csökkentéséhez.

Hirdetés

A 2017-ben indított, magyar fordítás szerint Gyorsított Anyagtervezési és -Kutatási program (Accelerated Materials Design and Discovery – AMDD) eredeti költségvetése négy évre 35 millió dollár volt.

A program fő kutatási területei között szerepel az akkumulátorok életciklus-vizsgálatának fejlesztése, MI-alapú eljárások kidolgozása üzemanyagcellák új anyagainak kutatásához, valamint egy olyan autonóm rendszer elkészítése, ami emberi beavatkozás nélkül képes szimulációs úton új anyagokat fejleszteni.

A Toyota szilícium-völgyi kutatóintézete az anyagi támogatáson kívül mély együttműködést alakított ki az egyetemi kutatókkal. Brian Storey, az AMDD program vezetője elmondta: „Ez az együttműködési megközelítés elengedhetetlen, ahhoz, hogy felgyorsítsuk az akkumulátoros elektromos és üzemanyagcellás járművek új anyagainak fejlesztését, mivel arra senki nem képes egyedül.”

Gyümölcsöző a közös munka

Az együttműködés már számos jelentős eredményt hozott. Az elmúlt négy évben a program keretében több mint 150 akadémiai publikáció született, amik hozzájárultak az üzemanyagcellák és akkumulátorok anyagainak jobb megismeréséhez.

Ezenkívül több nyílt forráskódú szoftvercsomagot is készítettek, illetve szinte páratlan méretű szabad hozzáférésű adatmennyiséget gyűjtöttek akkumulátorokkal kapcsolatban.

A kooperációban a német Fraunhofer Napenergia-rendszerek Intézeten kívül amerikai kutatóintézetek és egyetemek vesznek részt, köztük van a Kaliforniai Egyetem, valamint a Massachusettsi Műszaki Egyetem.

Kiemelt Partnereink