Trend Történelmi fordulóponthoz érkezett a járműipar

Történelmi fordulóponthoz érkezett a járműipar

autopro.hu/G.I. | 2016.07.11 12:18

Történelmi fordulóponthoz érkezett a járműipar

Az önvezető Tesla balesete soha nem látott helyzetet idézett elő. A hatósági vizsgálat során ugyanis olyan válaszokat kell adni, amelyekkel kapcsolatban még a megfelelő kérdéseket sem igen tette fel eddig a szakma.

Hirdetés

Nincs ugyan bajban az amerikai közlekedésbiztonsági felügyelet fő szerve, az NHTSA, de hogy a komfortzónájukból kimozdítja őket a Tesla által fejlesztett Autopilot rendszerével összefüggő halálos baleset, az biztos. Eddig ugyanis soha nem fordult elő, hogy ilyen komplex, emberi beavatkozás nélkül közlekedni képes rendszer végzetes tragédia szereplője lett volna, így se precedens, se szabáloyzás nem segíti a szakemberek munkáját.

Amolyan minőségi ugrást idéz elő a szbályozási rendszert illetően a sofőr nélküli technológia megítélése, s bár sejteni lehetett, hogy megannyi dilemma fel fog merülni a való életben való alkalmazáskor, sokan úgy vélték, van még pár éve a világnak felkészülni az új világra. Kiderült: nincs.

- A hagyományos módszertan, amelyet az NHTSA balesetek kapcsán eddig használt, ebben az esetben nem alkalmazható. Alig áll rendelkezésre releváns információ az ilyen önvezető rendszerekről, a szoftverek pontos működéséről, így nincs lehetőség iparági normákra támaszkodni - fogalmazott Allan Kam, aki 25 éves tapasztalattal bír a közelkedésbiztonsági vizsgálatok terén.

Érdekesség, hogy Mark Rosekind, az NTHSA első embere alapvetően üdvözölte az önvezető technológiák alkalmazását, miután az USA államaiban bekövetkező súlyos balesetek 94 százalékánál az emberi tényező játszik meghatározó - negatív - szerepet.

A Tesla hangsúlyozza ugyan, hogy a sofőr továbbra is felelős az autó tevékenységéért, az Autopilot funkció alkalmazásakor is folyamatosan teljes konrtollt kell gyakorolnia a jármű felett, ám nem biztos, hogy egy ilyen közlemény elegendő a felelősség alóli mentesüléshez.

Előbb-utóbb bizonnyal választ kapunk a felmerülő kérdésekre.

Kiemelt Partnereink