Trend Technológiával gátolnák meg az ittas vezetést

Technológiával gátolnák meg az ittas vezetést

autopro.hu/V.M. | 2023.12.13 12:16

Technológiával gátolnák meg az ittas vezetést

Fotó: Pixabay

Az amerikai Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) megkezdte azt a folyamatot, aminek végén kötelezni fogják az autógyártókat, hogy olyan technológiával lássák el járműveiket, ami megakadályozza azok vezetését, ha a sofőr alkoholos befolyásoltság alatt áll.

Hirdetés

Az amerikai törvényhozás 2021-ben kötelezte a közlekedésbiztonsági szervezetet egy olyan technológiai szabvány kidolgozására, aminek segítségével elejét vehetnék az évi több mint tízezer amerikai halálát követelő ittas vezetésnek. A szabályokat 2024 novemberéig kell kidolgozni és implementálni.

Az ittas állapot kimutatására több megoldás is szóba jön: lehelet- és érintésalapú alkoholérzékelő szenzorok, valamint tekintetet figyelő kamerák, melyek a szemmozgás alapján állapítanák meg az ittas állapotot. Ezen rendszerek szükség esetén megakadályoznák a jármű elindítását.

Nem lehet hibázni

A Reuters beszámolója szerint Ann Carlson, az NHTSA adminisztrátora a technológia megbízhatóságának fontosságát hangsúlyozta. Mint rámutatott, az Államokban naponta közel egymilliárd autóutat tesznek meg, és „ha (a rendszer) 99,9 százalékban pontos, akkor egymillió hamis pozitív eredmény születhet.” Hozzátette: „Ezen hamis pozitív eredmények jelentkezhetnek, mikor valaki a kórházba akar jutni vészhelyzet miatt.”

Az NHTSA a mostani szakaszban információt gyűjt arról, hogy az ittas vezetést gátló rendszereket hogyan is lehetne megvalósítani. A szabályok kidolgozását követően az autógyártóknak legalább három évük lesz azok alkalmazására.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink